Bezoekersvraag

Kennisbank

Slobber of zemelen voor een magere pony?


Door bezoeker Huyghebaert op 19-09-2012

Onze 8-jarige pony moet wat aandikken. Hij zit ietsje onder het ideale gewicht om straks de winter in te gaan en men raadde me zemelen of slobber aan. Omdat hij van nature nogal hevig is, wil ik vermijden dat hij teveel energie krijgt. Is slobber dan wel een goed idee?
Antwoord:

Slobber en zemelen zijn niet direct geschikt voor een paard/pony dikker te laten worden. De meeste slobbers en zemelen zijn krachtvoeders die extra energie kunnen geven, maar niet direct zorgen dat de pony dikker wordt.

Geef de pony extra hooi of kuilgras, indien nodig onbeperkt. Kijk ook kritisch naar de kwaliteit van het ruwvoer. Een tekort aan ruwvoer of een slechte kwaliteit zorgen ervoor dat de basisbehoefte van de pony niet gedekt wordt. Geef fijn/groen hooi of vul het rantsoen aan met een hoogwaardig ruwvoer, zoals luzerne.

Mocht je daarnaast nog iets extra's willen voeren, geef dan maïs of geweekte bietenpulp, maar extra krachtvoer of slobber zal niet het gewenste resultaat geven.

Lees meer:
Magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)M. Visser
05-10-2012 16:33
HugHo zemelen met fijne Lucerne van HigHo zorgt voor absolute aansterking en groei. Hier is geen discussie over mogelijk. En zonder overtollige energie die er negatief uit komt. Probeer maar eens.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam