Bezoekersvraag

Kennisbank

Mijn paard blijft te mager


Door bezoeker Driebergen op 29-07-2010

Mijn 14 jarige Zangersheide ruin, die tot 2 jaar terug zeer hoog in de eventing sport heeft gelopen is erg dun. Tussen 1 en 2.. Hij is altijd al aan de magere kant geweest maar de laatste tijd is het wel heel erg. Hij krijgt 's morgens 1 kilo biks, 's avonds 1 kilo biks, 2 kilo Pavo Sportsfit gemengd met een schep zemelen. Overdags staat hij op het land. Heb van alles met hem geprobeerd. Hij wordt ong. 5x in de week gereden. Meestal 2x naar buiten (wel fanatiek ivm op niveau blijven, dus veel galop werk) en ong. 3x dressuurmatig. Hebben jullie misschien nog een idee wat ik hem kan geven?
Antwoord:

Als je paard structureel te mager is kan dit betekenen dat hij standaard meer voedingsstoffen verbruikt dan hij via het rantsoen binnen krijgt. Maar alvorens naar het rantsoen te kijken moeten mogelijke andere oorzaken uitgesloten worden.

Mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn:

  • Gebitsproblemen: laat het gebit minimaal 1x per jaar controleren door een paardentandarts
  • Wormbesmetting: zorg voor een regelmatige ontworming en laat liefst een mestonderzoek doen om resistentie voor het wormmiddel te voorkomen
  • Andere gezondheidsoorzaken zoals stress of maagzweren. Dit kan ook veel invloed hebben op de conditie van jouw paard. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

 

Als je er zeker van bent dat de bovenstaande punten in orde zijn dan is het zaak om kritisch naar het rantsoen te kijken.

Men is snel geneigd om een mager paard een schepje extra krachtvoer te geven. Dit geeft in de meeste gevallen niet het gewenste effect en soms wordt zelfs een omgekeerd effect bereikt en wordt het paard steeds magerder. Geef niet teveel krachtvoer, maar stem dit af op de hoeveelheid arbeid die het paard verricht.

Er zijn diverse producten zoals maïs, luzerne en bietenpulp die ervoor zorgen dat je paard wat voller wordt, maar bij een paard die altijd te mager is, kan beter naar een structurele oplossing gezocht worden.

Ruwvoer moet de basis in het rantsoen zijn. Geef je paard zoveel mogelijk, liefst onbeperkt hooi of kuilgras van goede kwaliteit als hij 's avonds op stal en voer desnoods hooi of kuilgras bij in het weiland als er weinig gras groeit. Een paard van 600 kg heeft minimaal 7,5 kg hooi per dag nodig. Van kuilgras is dit nog meer ca. 9 kg, omdat kuilgras meer water bevat. Probeer een ruwvoer te geven met een goede kwaliteit. Groen en fijn hooi heeft een hogere voedingswaarde dan grof en bruin hooi. Als je paard op een pensionstal staat en je dus zelf geen invloed hebt op de kwaliteit kun je ook extra gefabriceerd ruwvoer bijvoeren.

Lees meer:
Voer voor magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam