Bezoekersvraag

Kennisbank

Mijn tweejarige ruin blijft erg iel?


Door bezoeker Brands op 02-09-2012

Mijn 2 jarige KWPN ruin staat nu nog 24/7 buiten op de wei met onbeperkt hooi. Daarnaast voer ik hem nog 1 tot 1,5 kilo Gerste mix van Mijten bij. Nu snap ik dat een jong paard beter iets schraal dan te dik moet zijn en dat hij nog flink in de groei is, maar hij blijft iel, bijna tegen het magere aan. Hij ziet er verder wel top uit, zit goed in zijn vel en in zijn vacht. Heeft u advies o.i.d. om hem nog bij te voeren of om evt iets anders te voeren?
Antwoord:

Het ene paard heeft meer tijd nodig om zich te ontwikkelen dan het andere paard. Geef je paard voldoende tijd om rustig te kunnen ontwikkelen en heb geduld. Het enige wat je kunt doen is de groei, ontwikkeling en spieropbouw ondersteunen.

Kijk kritisch naar de kwaliteit van het ruwvoer. Bevat het hooi voldoende voedingsstoffen? Is het een fijne, groene, bladrijke kwaliteit hooi of is het grof, langstengelig hooi? Dit kan namelijk heel veel verschil maken voor de voedingswaarde van het hooi. Lees meer over de voedingswaarde van ruwvoer.

Voor een jong paard mag het hooi best wat meer voedingswaarde bevatten, voornamelijk wat meer eiwitten ter ondersteuning van spieropbouw. Indien het hooi weinig voedingswaarde bevat, vul dan een hoogwaardige kwaliteit ruwvoer aan, zoals bijv. luzerne. Lees meer over spieropbouw van paarden.

Lees meer over paarden in de opfok tussen 1 en 3 jaar.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Deborah
11-09-2012 13:35
Mijn 2 jarige was ook iel en bleek bloedwormen te hebben. Ontwormen met equest pramox helpt daar tegen. In najaar en voorjaar herhalen. Evt. Na mestonderzoek aanrader Het Woud via internet.

Monte Visser
05-10-2012 16:38
Op de wei met hooi? Dat lijkt wel wat tegengesteld. Ik raad mestonderzoek aan. Wormen slopen van binnen uit. Toch wat dikker willen maken? Rust en de tijd om te eten is vereist. En misschien wat groter rantsoen. Soms hebben paarden meer nodig dan anderen. En Mijten is echt niet slecht, maar misschien zemelen met fijne lucerne van HugHo, dan komt het zeker goed.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam