Bezoekersvraag

Kennisbank

Allergisch voor tarwe, haver en mais?


Door bezoeker Roelofs op 30-08-2012

Ik zoek geschikt voer voor 16 jarige pony ruin. Hij is allergisch voor tarwe, haver en mais. We voeren nu grasbrok met multi vitamine (pavo)en lijnzaadolie. Hij heeft nu met het gras een dikke manenkam en schijven op zijn lichaam. We zijn over gegaan op hooi. Wat kan ik hem het beste voeren?
Antwoord:

Indien een pony allergisch is voor tarwe, haver en maïs, dan zijn er weinig krachtvoeders geschikt, omdat deze producten in verschillende vormen voorkomen in krachtvoer. Spelt zou misschien nog wel een optie zijn, maar als de pony weinig arbeid hoeft te verrichten dan is het beter om uitsluitend ruwvoer te geven. Dit zou voldoende energie moeten geven om op gewicht te blijven. Een aanvulling van multvitamine is goed om er zeker van te zijn dat de pony voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Een dikke manenkam en schijven op het lichaam kan wijzen op insulineresistentie. Laat de pony door een dierenarts nakijken om een diagnose te stellen.

Het is een goede keuze om over te stappen op hooi. Geef de pony geen gras meer en houd hem in een paddock met grofstengelig uitgebloeid hooi. Laat indien mogelijk een ruwvoeranalyse uitvoeren om informatie te krijgen over de hoeveelheid suiker in het hooi. Het is mogelijk om het suikergehalte in het hooi te verlagen door het hooi te weken. Week het hooi minimaal 30 minuten in koud water om het suikerpercentage te verlagen. Lees meer over hooi weken  

Er wordt geen informatie gegeven over de conditie van de pony, maar probeer de pony regelmatig te laten bewegen door te gaan wandelen of rijden. Beweging is goed voor de conditie en tevens goed voor de gevoeligheid voor insuline.  
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Marien
17-09-2012 18:34
Je kan het eens met Metazoa SuperFit Broxxx proberen, hoor daar hele goede ervaringen van.

P van Leeuwen
07-09-2021 12:33
Mijn paard heeft veel klachten vanuit de spijsvertering en blijkt voor van alles allergisch. Hoe vind ik een voer zonder lucerne, mais, rogge, soja, spelt, tarwe, suikerbieten, zemelen? Hoe pak ik dit het beste aan?
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam