Bezoekersvraag

Kennisbank

Fries met te weinig energie?


Door bezoeker Hofstra op 30-08-2012

Mijn 8 jarige Fries, waar ik 5 x per recreatief/dressuurmatig mee rijdt, krijgt 2 keer per dag een handje basisbrok, voldoende hooi en staat buiten op vrij schraal grasland. Ik merk dat zijn uithoudingsvermogen te wensen overlaat maar dat hij ook vrij snel dikker wordt. Hij staat 24/7 in de weide. Ook heeft hij vaak last van mok, dit is wel gerelateerd aan of het vochtig is of niet. Kunnen jullie mij van advies voorzien?
Antwoord:

Het karakter en temperament van het paard heeft ook grote invloed op het energieniveau. Indien het paard normaal gesproken energieker is, dan zijn maatregelen gewenst.

Controleer allereerst door middel van de Body Condition Score in hoeverre het paard te dik is. Heeft hij echt last van overgewicht of heeft hij er alleen aanleg voor?

Aangezien jouw Fries meerdere malen per week wordt bereden is het mogelijk dat hij te weinig energie krijgt door middel van het rantsoen. Een handje basisbrok is zeer weinig en kan tekort energie geven voor een paard wat ca. 5 x per week bereden wordt. Dit is echter zeer afhankelijk van de kwaliteit van het ruwvoer en de intensiteit van de prestatie.

De kwaliteit van het hooi en de grasmat is op afstand moeilijk in te schatten. Wat voor hooi krijgt het paard? Wordt het land bemest, waarvan het hooi geoogst is? Is het hooi helemaal uitgegroeid en grofstengelig of is het groen, fijn en bladrijk. Lees meer over de voedingswaarde van hooi

Als het paard hooi krijgt wat redelijk 'rijk' is, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een grofstengelige kwaliteit hooi te gaan geven, aangevuld met iets meer basisbrok. Bijvoorbeeld 0,5 - 1 kg per dag. Het krachtvoer zorgt voor iets meer energie en vitaminen en mineralen. Het is namelijk ook heel goed mogelijk dat het paard niet zo energiek is doordat hij bepaalde voedingsstoffen tekort komt. Een vitaminepreparaat, vitaminekoek of het bijvoeren van een vitamine/mineralenvoer kan echter ook tekorten voorkomen. Raadpleeg bij twijfel de dierenarts, om het paard medisch te laten onderzoeken of een bloedonderzoek uit te voeren.

Blijf wel voldoende hooi bijvoeren, als er niet genoeg gras groeit, omdat een paard behoefte heeft aan voldoende vezels in het rantsoen.

Lees meer over maatregelen bij energietekort en dikke paarden
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Monte Visser
10-10-2012 08:32
In dit geval zou ik allereerst met klem willen adviseren het paard eens goed te laten onderzoeken door een arts. Blijkt hieruit toch dat het geheel gezond is, zou ik er iets meer enrgie in stoppen met HugHo kruidenmix en HugHo 6 granenmix. De mix is voldoende om het rantsoen verantwoord te houden, de tweede zorgt voor energie. De mix zou ik nog geen halve kilo per dag van voeren, van de 6granenmix een handje per dag. Zelf even kritisch blijven kijken naar de conditie van je paard en energie om de hoeveelheden aan te passen.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam