Bezoekersvraag

Kennisbank

Na 10 min lusteloos?


Door bezoeker Heredia op 28-08-2012

Ik heb een 6 jarige friese ruin. We mogen bijna M2 starten in de dressuur. Nu zit ik een beetje met een probleem. Hij is best lusteloos. Na 10 min los rijden heeft hij eigenlijk al niet zoveel puf meer om echt te werken. Hij probeert en wil het wel maar ik merk dat hij het moeilijk heeft. Ook op een wedstrijd kan ik er maar 10 min van tevoren op anders kan ik de tweede proef niet starten, dan is hij niet meer voorwaarts. Hij krijgt best veel krachtvoer. Wel vind ik dat mijn paard veel voer krijgt ca. 4,5 kilo per dag aan krachtvoer. Is dit niet een beetje veel? Maar ik ben bang hem minder te geven dat hij helemaal niet vooruit te branden is........Paard ziet er verder goed uit, en voelt zich verder prima. Lekker vrolijk. Alleen na 10 min werken zowel onder het zadel als aan de longeerlijn is hij op......Hij mag een stuk heter/drukker worden, wat moet ik dan voeren?
Antwoord:

Als een paard na 10 minuten lusteloos wordt, dan kan dit ook andere redenen hebben, dan uitsluitend de voeding. Hierbij zou je kunnen denken aan medische problemen. Laat het paard controleren door een dierenarts. Die kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek uitvoeren of controle uitvoeren op andere aandoeningen, zoals bijv. maagzweren. Dit uithoudingsvermogen is namelijk wel opvallend klein.

De hoeveelheid krachtvoer (4,5 kg) is erg hoog voor een paard dat op M2 niveau dressuur moet presteren. Vaak wordt gedacht dat extra krachtvoer ervoor zorgt dat het paard meer energie krijgt, maar een teveel aan krachtvoer kan ook een verzurend effect hebben op de darmen, waardoor voedingsstoffen slecht worden opgenomen en het paard lusteloos wordt.

Controleer de conditie van het paard. Een paard dat te dik is, zal de arbeid ook minder goed volhouden. Controleer ook de mest van het paard. Hoe ziet de mest eruit? De mestballen kunnen een goede indicatie zijn voor de vertering.

Kijk ook kritisch naar de kwaliteit en de hoeveelheid ruwvoer. Krijgt het paard voldoende ruwvoer? Een paard dient ongeveer 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag te krijgen. Geef bij voorkeur ruwvoer met voldoende voedingswaarde, zoals fijn, groen hooi en daarnaast minder krachtvoer. Geef bij voorkeur niet meer dan 3 kg krachtvoer per dag. Een basissportbrok zou voldoende energie moeten bevatten om te kunnen presteren op het gevraagde niveau.

Lees meer:
Energietekort
Hoe werken energieboosters? 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam