Bezoekersvraag

Kennisbank

Voldoende magnesium voor jaarlingen


Door bezoeker Ginsel-hansen op 27-07-2010

Hoe kunnen we er voor zorgen dat onze jonge paarden (jaarlingen) voldoende magnesium binnen krijgen? Momenteel lopen zij dag en nacht buiten en krijgen allemaal 1 Pavo summerfit koek als aanvulling, maar omdat onze volwassen paarden allemaal wat Magnesium oxide bijgevoerd krijgen denken we dat de jonge dieren daar wat tekort van hebben gezien de kleur van de vacht. Ontwormen wordt regelmatig gedaan, ze zijn absoluut niet ziek maar de vachten zijn gewoon niet mooi....Wat moet ik doen?
Antwoord:

Als de paarden niet lekker in de vacht zitten kan dat een indicatie zijn voor tekorten in de voeding. Jaarlingen zijn volop in ontwikkeling en kunnen daardoor in een groeispurt tekorten krijgen.

Normaal gesproken krijgen paarden met onbeperkt weidegang niet zo snel een tekort aan magnesium. Een jong paard heeft ca. 6 -8 gr magnesium per dag nodig. Bekijk hier de behoeften van paarden aan magnesium.

Door het voeren van één Summerfit koek per dag geef je 0,33 gr magnesium, dit dekt de behoefte dus nog lang niet. In het gras zit gemiddeld 0,4 gr magnesium per kg product. Zie de voedingswaarde van gras. Jonge paarden die onbeperkt gras kunnen eten nemen ca. 30  - 40 kg gras per dag op. Dit zou dan ca. 12 - 16 gram magnesium bevatten, waardoor ruimschoots in de behoefte wordt voorzien. Dit is uiteraard wel heel erg afhankelijk van de kwaliteit en lengte van het gras. Hierin kunnen grote variaties voorkomen.

Magnesium is een mineraal die heel belangrijk is voor de aan- en ontspanning van spieren en voor gezonde botten en heeft minder invloed op de vacht.

Een vitamine die heel belangrijk is voor de huid en haar is o.a. biotine. Heb je het idee dat de paarden toch iets tekort komen dan zou je een compleet vitamine/mineralensupplement bij kunnen voeren.

Lees meer:
Column: Magnesium alarmbellen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam