Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe voer ik zo min mogelijk suiker?


Door bezoeker Houterman op 18-07-2010

Mijn pony is snel te dik en gevoelig voor hoefbevangenheid. Ik rijd recreatief 5x in de week. Hoe kan ik zo min mogelijk suiker voeren, maar wel alles geven wat ie nodig heeft?
Antwoord:

Voor sommige paarden kan het gewenst zijn om het suikergehalte in het rantsoen te reduceren, bijv. voor dikke paarden, bij hoefbevangenheid en insulineresistentie of spierbevangenheid.

Hoewel de meeste paardenhouders erg letten op het suikergehalte van het krachtvoer zijn juist gras en ruwvoer de grootste leverancier van suiker in het rantsoen. Vooral in het voorjaar kan het gras veel fructaan(suiker) bevatten. Fructaan is de veroorzaker van hoefbevangenheid. Voornamelijk bij koude nachten en zonnige dagen is het suikergehalte ’s morgens erg hoog in het gras. Dit komt omdat een grasplant het opgebouwde suiker niet omzet in gewas en het suiker wordt opgeslagen in de plant.

Houd hier rekening mee met weidegang. Bij zonnige dagen met koude nachten kun je een gevoelig paard het beste pas ’s middags op het land zetten. In de zomer is het suikergehalte in het gras iets lager, maar is het belangrijk om gestresst gras te voorkomen door te zorgen voor voldoende water en bemesting. In het najaar kan het gras nog een groeispurt krijgen, waardoor de suikergehalten weer stijgen. Ook in het najaar is oplettendheid gewenst bij zonnige dagen en koude nachten.

Omdat het suikergehalte in gras varieert is dit ook het geval in het hooi en kuilgras. In hooi varieert het suikergehalte tussen de 7,5 – 13,5 % en in kuilgras tussen de 7 – 11%. Bekijk de voedingswaarde van een kilogram hooi en een kilogram kuilgras. Omdat meer dan de helft van het rantsoen bestaat uit gras en ruwvoer is het belangrijk om een idee te hebben van de voedingswaarde. Over het algemeen bevat langstengelig uitgegroeid gras het minste suiker.

Van gefabriceerde ruwvoeders wordt vaak een richtlijnanalyse gegeven. Zoek gefabriceerde ruwvoeders.

Veel fabrikanten vermelden het suikergehalte van het krachtvoer. Let hierop en vergelijk dit met elkaar. Bedenk hierbij dat het suikergehalten van het krachtvoer minder invloed op het rantsoen heeft dan het suikergehalte van het ruwvoer. Zoek een voer met de suiker checker.

Aan veel krachtvoeders wordt melasse toegevoegd. Melasse bestaat voor 50% uit suiker. Er zijn ook krachtvoeders verkrijgbaar zonder melasse. Zoek krachtvoer zonder melasse.

Verder kunnen extra producten als snoepjes, wortels en appels het beste vermeden worden, omdat dit ook extra bronnen van suiker zijn.

Het uitbannen van suiker in het rantsoen is niet nodig en tevens onmogelijk, maar het belangrijkste is, weet wat je voert en wat bij de behoefte van jouw paard past!

Lees meer:
Behoefte paard/pony energie en eiwit
Behoefte paard/pony vitaminen en mineralen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam