Bezoekersvraag

Kennisbank

Paint merrie met EMND


Door bezoeker Polak op 23-07-2012

Wij zijn in bezit van een Paint merrie, die onlangs de diagnose EMND heeft gekregen. Kunt u daar meer over zeggen? Kan deze aandoening ontstaan zijn door verkeerd gekozen krachtvoer? Welk krachtvoer zouden wij het beste kunnen geven aan deze merrie om zo goed mogelijk op gewicht te blijven? Het moet een krachtvoer zijn met zoveel mogelijk vitamine E en selenium, beide in de natuurlijke vorm, maar welk voer voldoet daar het beste aan? Verder moet ik erbij opmerken dat wij weinig gras voor de paarden ter beschikking hebben. Het zou voor deze merrie beter zijn om permanent op de wei te staan, maar dat is bij ons helaas niet mogelijk. Zijn daar nog alternatieven voor? Wij horen het graag van u. Met vriendelijke groet, Linda Polak
Antwoord:

EMND staat voor Equine Motor Neuron Disease. EMND veroorzaakt o.a. een verhoogd hartritme, zwakte, trillen en zweten. Deze aandoening wordt in relatie gebracht met Vitamine E tekort, maar kan ook veroorzaakt worden door tekorten aan andere mineralen. EMND komt veel voor bij Quarters Horses en volbloeden.

Paarden met EMND hebben baat bij extra vitamine E in natuurlijke vorm, bijvoorbeeld uit groenvoer. Vitamine E werkt als antioxidant. Geef ca. 10.000 IE vitamine E per dag in supplementvorm. En bij voorkeur toegang tot weidegang. Indien het niet mogelijk is om weidegang te geven, of desnoods vers gras, dan is kunstmatig gedroogd groenvoer of luzerne wellicht een goed alternatief. Deze producten zijn ook rijk aan vitamine E in natuurlijke vorm.

Om het paard goed op gewicht te houden dient zoveel mogelijk ruwvoer van goede kwaliteit gevoerd moeten worden. Bij voorkeur fijn, groen hooi. Ook het gedroogde groenvoer kan ervoor zorgen dat het paard goed op gewicht blijft. Lees meer over vermagerde paarden
 
Krachtvoer bevat maximaal ca. 500 IE per kg en meestal in synthetische vorm. Met de voerchecker voor Vitamine E kun je een voer kiezen met zoveel mogelijk vitamine E. Helaas zijn de extra hoevelheden Vitamine E + Selenium niet uitsluitend door middel van het krachtvoer te verstrekken, maar zal supplementatie nodig zijn. Bekijk vitamine E en selenium supplementen.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam