Bezoekersvraag

Kennisbank

Krijgt mijn recreatiepaard voldoende?


Door bezoeker Smedts op 09-07-2012

Mijn merrie van 15 jaar, ca. 650 kg. wordt 1 uur recreatief gereden en staat ongeveer 3 uur voor de menwagen per week. Voor de rest staat hij ca. 8 uur per dag in de weide, krijgt 1 weidekoekje en 2 vlokken hooi per dag. Is dit voldoende?
Antwoord:

Bij de controle van het rantsoen is allereerst het oog van de meester heel belangrijk. Hoe ziet de merrie eruit? Is de merrie in de juiste conditie? En hoe ziet de vacht en huid eruit? De uiterlijke kenmerken van een paard kunnen een goede indicatie geven voor de gezondheid en kan ook een idee geven of het paard niets tekort komt.

Uiteraard moet het rantsoen ook in balans zijn en is het goed om het rantsoen eens kritisch onder de loep te nemen.

Er wordt aangegeven dat het paard twee vlokken hooi krijgt. Hoeveel zijn twee vlokken? En zijn deze vlokken altijd even groot? Ook als iemand anders voert? Het is belangrijk om het ruwvoer te wegen, zodat je precies weet hoeveel ruwvoer het paard krijgt. Daarnaast is de kwaliteit van het ruwvoer van groot belang. De voedingswaarde van hooi kan erg verschillen. Ruwvoer is de basis van het rantsoen. Als de hoeveelheid en kwaliteit van het ruwvoer in orde is dan kan een paard al in het grootste gedeelte van de behoefte voorzien. Lees alles over ruwvoer

Het weidegras/ruwvoer met aanvulling van een weidekoek zal waarschijnlijk grotendeels in de basisbehoefte voorzien, omdat weidekoek voor extra vitaminen en mineralen zorgt. Of de merrie voldoende energie krijgt zal tot uiting komen tijdens het rijden en mennen. Indien een paard tekort komt, zal dit tot uiting komen in het temperament of in de conditie, door middel van sloomheid of vermagering. Kijk dus altijd goed naar je paard.

Lees de basistips voor goed voeren van een paard

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Wilma
13-02-2014 09:36
Mijn paard van 25 jaar, een volbloed, krijgt een berg kuil 2 x per dag. Verder 2 x 1/2 kg granen (ze mag geen biks) 1/2 kg seniorenvoer, twee handen met luzerne, wortels en een appel. Om de dag drie handen met slobber. Ze ziet er goed uit, maar ik moet op het gewicht/inspanning letten. Heeft u nog voerdertips?

VoerVergelijk.nl
13-02-2014 16:20
Kijk voor voedingstips over oudere paarden op de volgende pagina: http://www.voervergelijk.nl/informatie/39/van-jong-tot-oud/senioren-20-jr
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam