Bezoekersvraag

Kennisbank

Te mager oplossen met slobber?


Door bezoeker Kempe op 05-07-2012

Wij hebben een 4 jarige merrie Arabier. We rijden haar ongeveer 3 tot 4 keer per week en longeren haar 1-2 keer per week de rest van de week lopen we met haar of fietsen we met haar. Als voer krijgt ze op dit moment 1 kilo basis/sportbrok van Havens 2x per dag met 0,25 kilo kruidenmeusli (zonder haver) van Hippostar ook 2x per dag. Omdat we haar wat aan de magere kant vonden omdat we haar bekens nogal vonden uitsteken en we haar ribben konden tellen geven wij haar na de arbeid 0,5 kilo slobber van Hippostar. Onze vraag is: voeren wij te veel? En wat is dan evt. het beste om te voeren?
Antwoord:

In de vraag wordt helemaal geen informatie gegeven over de hoeveelheid en de kwaliteit van het ruwvoer. Ruwvoer, zoals gras, hooi en kuilgras zijn de basis van het rantsoen. Problemen met de conditie van een paard, zoals vermagering of overgewicht dienen in eerste instantie bijgestuurd te worden met het ruwvoer.

Kijk kritisch naar de hoeveelheid en kwaliteit van het ruwvoer. Weeg de hoeveelheid ruwvoer en controleer of deze hoeveelheid voldoet aan de minimale richtlijn van 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Controleer daarnaast de kwaliteit. Is het hooi of kuilgras fijn of grof van structuur? Bevat het veel onkruid? Is het fijn en groen of grof en bruinkleurig. Dit alles zegt iets over de voedingswaarde van het ruwvoer.

Indien het paard geen ruwvoer krijgt, maar uitsluitend weidegang dan geldt hetzelfde voor de weide. Wat is de kwaliteit en de hoeveelheid van het gras? Kan er voldoende gras gegeten worden? Wordt de weide wel eens bemest? En wat is het onderhoud van de weide? Bemesting en onderhoud van de paardenweide, maar ook het grasmengsel heeft invloed op de kwaliteit van het gras.  

Geef indien mogelijk meer ruwvoer/gras of van hogere kwaliteit. Of vul het rantsoen aan met een hoogwaardig ruwvoer zoals bijvoorbeeld luzerne, of andere producten die extra body geven, zoals geweekte bietenpulp of maïsproducten.

Extra krachtvoer of slobber geeft meestal niet het gewenste effect om je paard beter op conditie te krijgen.

Lees meer:
Magere paarden

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam