Bezoekersvraag

Kennisbank

Sloom en dik?


Door bezoeker van der zee op 01-07-2012

Ik heb een pony van 17 jaar. Ze is een kruising tussen een arabier en een welsh en nog wat rassen. Ze is heel erg sloom en ook best wel aan de dikke kant. Ik geef haar 's ochtends een hand vol kuil en 's avonds wat gras en wat kuil. Voor ik ga rijden dan geef ik haar een halve kilo graan/brokjes maar als ik haar te veel voer dan is ze weer heel erg pittig. Ik rij één of twee keer in de week en ze is echt sloom. Ze heeft best wel hoog dresuur/springen gereden maar ze heeft de energie er gewoon niet voor. Wat moet ik haar anders voeren of is er iets anders?
Antwoord:

Het komt vaak voor dat paarden en pony's met overgewicht lusteloos of sloom zijn. Het meedragen van het extra lichaamsgewicht kost veel energie, waardoor ze minder graag bewegen. Daarom is het belangrijk om eerst te zorgen dat jouw pony op het juiste gewicht komt. Dit kan door het rantsoen aan te passen en daarnaast conditie op te bouwen.

Het huidige rantsoen bestaat uit een handvol kuilgras en 's avonds ook wat gras en kuil. Maar hoeveel is dit precies? Het is belangrijk om het ruwvoer te wegen, zodat je precies weet hoeveel je voert. Een handvol kan erg variëren en vooral als verschillende mensen voeren. Kijk kritisch naar de kwaliteit en de hoeveelheid van het ruwvoer en probeer de hoeveelheid energie in het rantsoen te verlagen met ca. 25 - 40%. Met deze vermindering zal een paard/pony op een gezonde manier afvallen. Het energiegehalte in het rantsoen verlagen, betekent niet direct dat er zoveel minder gevoerd moet worden. Er kan ook gekozen worden voor een grofstengelig hooi in plaats van kuilgras. Grofstengelig hooi bevat veel minder calorieën dan kuilgras.

Naast een aangepast rantsoen zal de conditie van de pony opgebouwd moeten worden. Één of tweemaal per week rijden is relatief weinig om conditie op te bouwen. Probeer de pony vaker te laten bewegen, bijvoorbeeld door een paar keer per week te longeren. Probeer afwisseling te zoeken in de training, zodat je pony het leuk gaat vinden.

Als de pony op het juiste gewicht is en nog steeds lusteloos blijft, raadpleeg dan een dierenarts om gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Lees meer:
Dikke paarden
Voedingswaarde ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Liane
23-07-2012 22:25
Staat de pony op de hele dag op stal? Of staat ze in een weide?
Het lijkt alsof je haar juist erg weinig voert... een handvol (?).
Een paard hoort de hele dag kleine beetjes ruwvoer te kunnen eten. Misschien is een goed hooinet (fijne mazen) met grof-stengelig hooi wat voor haar? Evt. gemixt met wat stro zodat ze lekker bezig is.

Monte Visser
10-10-2012 08:38
Hallo van der Zee, ik zou je willen vragen om even duidelijk uit te leggen wat je nu precies voert. Ik kan dat gras namelijk niet plaatsen dat je geeft. Gras? En waarom kuil en hooi? Kuilgras is over het algemeen minder geschikt voor paarden. Tot slot geef je haar vlak voor een rit wat krachtvoer. Ik geloof niet dat ze daar meteen op reageert. Dat moet eerst verteert worden. Ik ben benieuwd naar je antwoorden, en misschien toch maar even een arts er naar laten kijken.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam