Bezoekersvraag

Kennisbank

Futloos met het warme weer


Door bezoeker Bakker op 05-07-2010

De laatste tijd is mijn paard minder fit. Sinds het warme weer heeft hij minder energie en zweet overmatig tijdens het rijden. Ik rijd M1 niveau en train ca. 5 keer in de week. Mijn paard is 8 jaar en normaal gesproken altijd fit en voorwaarts. Hij staat 24 uur per dag in de weide en krijgt ca. 2 kg sportbrok per dag. Ik heb het idee dat hij de tekorten die hij verbrand tijdens de training niet kan aanvullen. Ik heb gelezen dat elektrolyten belangrijk zijn voor de vochtbalans. Wat is dit precies en hoe moet ik die in het rantsoen aanvullen?
Antwoord:

Een paard zweet om het lichaam af te koelen. Tijdens het zweten verliest een paard veel vocht en elektrolyten. Elektrolyten zijn zouten zoals bijv. Natrium, Kalium en Calcium en zijn belangrijk om de vochtbalans in het lichaam te herstellen. Een tekort aan elektrolyten in het lichaam verstoort de elektrolyten/waterbalans. Na verloop van tijd kan dit resulteren in verminderde prestaties en weinig werklust.

Je kunt gemakkelijk controleren hoe de vochtbalans van je paard is. Door met je duim en wijsvinger een huidplooi op de hals goed past te pakken en na enkele seconden los te laten. Deze huidplooi moet direct verdwijnen. Is dit niet het geval en trekt deze langzaam weg, dan kan je paard een verstoorde vochtbalans hebben.

In diverse slobbers zijn extra elektrolyten toegevoegd om de verliezen van zweten weer aan te vullen. Ook zijn er supplementen met elektrolyten verkrijgbaar.  Elektrolyten herstellen de balans in het lichaam maar zorgen ook dat het water wordt opgenomen in het lichaam. Als het natriumgehalte van het bloed te laag is, heeft het geven van alleen water geen effect, omdat de nieren dit water weer uitscheiden.

Geef elektrolyten altijd gemengd met water of ander vocht. Liefst gemengd door het drinkwater maar als je paard dit niet drinkt kun je de smaak van elektrolyten verbergen door ze te mengen door bijvoorbeeld slobber of een zemelenpapje.

Let daarnaast altijd op dat je paard voldoende water tot zijn beschikking heeft zowel in de weide als op stal. Uiteraard is dit extra belangrijk bij warm weer.

Lees meer:
Water in de weide

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam