Bezoekersvraag

Kennisbank

Risico op hoefbevangenheid?


Door bezoeker Storm op 30-04-2012

Mijn pony is erg dik en ik ben bang dat hij hoefbevangenheid krijgt. Hij heeft veel vetaanzet rond zijn manen en staart en is soms lusteloos. Hij is in maart weer 24 uur per dag het weiland op gegaan en wordt nu steeds dikker. Er staat heel weinig gras, want ik heb het laatst nog gemaaid, maar toch blijft hij groeien. Wat kan ik hieraan doen? Hoe voorkom ik dat hij hoefbevangen wordt?
Antwoord:

Overgewicht is schadelijk voor een paard en geeft een verhoogd risico op obesitas, insulineresistentie en hoefbevangenheid. Een te hoge opname van energie en suikers kan leiden tot hoefbevangenheid, met name insulineresistente paarden lopen een hoog risico op het ontwikkelen van hoefbevangenheid.

Het is heel belangrijk om de grasopname te beperken om verder overgewicht te voorkomen en/of insulineresistentie met hoefbevangenheid als gevolg. De grasopname kan beperkt worden door middel van een graasmasker. Lees meer over het beperken van grasopname met een graasmasker of zet je paard een deel van de dag in een paddock met een beetje grofstengelig hooi, zodat hij geen gras kan eten.

Raadpleeg je dierenarts om uit te sluiten dat je pony insulineresistent is. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ringen in de hoefwand en uitgerekte witte lijnen in de hoef een eerste indicatie kan zijn voor verdere problemen, zoals het ontstaan van hoefbevangenheid. Lees meer over het herkennen van IR voordat hoefbevangenheid ontstaat

Weidegras varieert in de voedingswaarde en kan een belangrijke factor zijn in de ontwikkeling van hoefbevangenheid. Een paard op de weide wordt beïnvloed door grote seizoensgebonden schommelingen in de niet-structurele koolhydraten (NSC)-gehalte in gras. Als de dagen zonnig zijn en de nachten zijn warm, dan heeft het gras het hoogste NSC niveau in de late namiddag. Lees meer over suiker in gras

Lees meer:
Hoefbevangenheid


 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Jan Snijder
30-04-2012 11:23
Ook ziekte van Cushing geeft verhoogde kans op hoefbevangenheid.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam