Bezoekersvraag

Kennisbank

Niet schrikkerig, wel voldoende energie en conditie?


Door bezoeker Deuning op 23-04-2012

Begin oktober 2011 heb ik een vijfjarige fjordenmerrie gekocht, zij had toen al wat ondergewicht maar met meer hooi, gras en brok hebben we haar gewicht op peil gekregen. Ze krijgt op dit moment een kilo basis sportbrok van Vente verdeeld over 2 porties per dag, hiernaast krijgt zij ongeveer 6 keer per dag een plak hooi. Op de brok reageert mijn fjord door met rijden veel te schrikken en zit ze met veel spanning. Ik rij 1 keer in de week dressuurmatig een les en de rest van de week rij ik recreactief een stap/draf buitenrit. Voor de brok van Vente gaf ik haar Pavo's Nature's best maar op gewicht blijven was hiermee lastig. Ze valt snel af, haar spijsvertering lijkt snel te werken, medisch is ze in orde. Wat kan ik haar geven zodat ze genoeg voedingstoffen binnenkrijgt, ze goed op gewicht blijft en haar energie te hanteren valt?
Antwoord:

De conditie en het energieniveau van een paard waarborgen is soms echt een uitdaging. Zoals je aangeeft zou de hoeveelheid ruwvoer per dag ruim voldoende moeten zijn.

Als blijkt dat je paard met een basismuesli, zoals Nature's best tekort komt dan zijn er twee oplossingen:
1. Kies een krachtvoer met een hogere energiewaarde
2. Voer een hogere kwaliteit ruwvoer

Je geeft aan dat je bent overgestapt op een sportbrok, maar dat je paard nu schrikkerig en gespannen reageert. Als je de keuze hebt zou je een ruwvoer kunnen aankopen met een hogere kwaliteit. Bijvoorbeeld fijn/groen hooi ipv grof langstengelig hooi. Lees meer over de voedingswaarde van ruwvoer

Mocht je geen keuze hebben in de kwaliteit van het hooi, dan zou je ook een hoogwaardig ruwvoer zoals luzerne kunnen bijvoeren. Luzerne bevat meer voedingsstoffen dan hooi, maar veel minder energie dan krachtvoer. Hiermee kun je het ruwvoerrantsoen opwaarderen.

Als je een betere kwaliteit hooi voert of luzerne bijvoert, dan zou je de hoeveelheid krachtvoer kunnen verminderen of een krachtvoer kunnen geven met een lager energiegehalte, waardoor je Fjord waarschijnlijk minder schrikkerig en gespannen zal reageren.

Lees meer:
Nerveuze paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam