Bezoekersvraag

Kennisbank

Geplette haver voor stijf paard met weinig energie?


Door bezoeker Schot op 23-04-2012

Mijn 11 jarige Arabier/New forest is soms erg stijf en komt moeilijk op gang. Laag energiepeil. Is het handig om geplette haver bij te voeren of is het beter om dit te verwerken in een complete muesli (Kentucky Lite-E van HAVENS, bijv.)?
Antwoord:

Haver kan een heetmakend effect hebben. Echter voor een paard wat snel stijf is, is een rantsoen met veel zetmeel en suikers niet gewenst. Haver bevat vrij veel zetmeel en zou naast het huidige krachvoer een hoog gehalte aan suikers en zetmeel in het rantsoen kunnen geven, wat nog meer spierstijfheid kan veroorzaken. Mocht je momenteel zeer weinig krachtvoer geven, dan zou het aanvullen van een kleine hoeveelheid geplette haver in het rantsoen geen kwaad kunnen.

Als een paard tekort energie heeft en snel last heeft van spierstijfheid dan zou het beter zijn om als energiebron vet te gebruiken in plaats van koolhydraten, zoals suiker en zetmeel. Een paard is heel efficiënt in het verteren van vetten. Vetten leveren 3x zoveel energie als koolhydraten, maar een paard moet wel even de tijd krijgen om eraan te wennen. Je kunt door middel van de vetchecker een muesli zoeken met een hoog vetgehalte (>6%), maar je kunt ook wat extra zonnebloemolie over het voer schenken. Lees meer over een vetrijk rantsoen

Lees meer:
Het geheim van haver
Energiebronnen voor paarden
Spierstijfheid

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam