Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel kg hooi en brok voor een paard?


Door bezoeker Dahler op 09-04-2012

Hoeveel kg hooi en hoeveel kg brok heeft een paard nodig met een gewicht van 600kg?
Antwoord:

Voor de hoeveelheid ruwoer bestaat een algemene richtlijn van 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht. Dit komt voor een paard van 600 kg neer op 6 - 9 kg ruwvoer per dag. De exacte hoeveelheid hooi per dag is afhankelijk van de overige bronnen van vezels, zoals weidegang of stro in de stal. Een paard heeft deze hoeveelheid vezels in het rantsoen nodig om de darmflora gezond te houden. Lees alles over de hoeveelheid en kwaliteit van ruwvoer

Met bovenstaande richtlijn wordt de basisbehoefte van een paard gedekt, met voorwaarde dat de kwaliteit van het hooi goed is. Een aanvulling van krachtvoer dient ter aanvulling van vitaminen, mineralen en energie voor prestatie. Als een paard recreatief bereden wordt dan zou hij met een goede kwaliteit ruwvoer theoretisch gezien zonder krachtvoer (brok) toe kunnen. In sommige situaties kan het hooi tekort vitaminen en mineralen bevatten, waardoor een aanvulling met een beetje krachtvoer, vitaminekoek of supplement nodig is.

Voor de hoeveelheid krachtvoer is geen algemene richtlijn. Pas de soort en de hoeveelheid brok aan op de prestaties die het paard moet leveren.

Lees meer:
Bezoekersvraag: Hoe stel ik een goed rantsoen samen?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Piet
13-02-2014 09:31
Ik neem aan dat er uitgegaan diend te worden van 1 - 1 1/2 kilo hooi per 100 kilo IDEAALgewicht van je paard? Dus als je paard 100 kilo te zwaar is, of 100 kilo te licht, dit niet meetellen. Anders word je paard vetter en vetter of krijgt hij continue te weinig!

VoerVergelijk.nl
13-02-2014 16:22
Beste Piet,

Dit klopt! Als het paard veel te zwaar of te mager is dan dient uitgegaan te worden van het ideale gewicht.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam