Bezoekersvraag

Kennisbank

Avondhooi vervangen door lucerne?


Door bezoeker Rademaker op 04-04-2012

Mijn paard krijgt 's avonds nog een plak hooi. Nu heb ik een zak Hartog Lucerne-mix gewonnen. Kan ik het avondhooi zonder problemen vervangen door Lucerne-mix?
Antwoord:

Luzerne is een vlinderbloemige plant die zeer vezelrijk is en veel vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren bevat. Luzerne kan gebruikt worden ter vervanging of als aanvulling op het normale ruwvoer, zoals hooi en kuilgras. Luzerne is echter een hoogwaardig ruwvoer, dus bevat meer voedingsstoffen dan normaal hooi en kan ook een beetje krachtvoer vervangen.

In verband met de scheve calcium/fosforverhouding van luzerne (ca. 4:1)   wordt er geadviseerd om niet meer dan 1,5 - 3 kg per dag te voeren. Anders zouden extra fosforrijke producten bijgevoerd moeten worden. 1,5 - 3 kg is ongeveer gelijk aan 1 - 2 emmers per dag. Afhankelijk van de prestaties en groeifase van het paard kan de hoeveelheid aangepast worden. Luzerne is erg goed om paarden wat extra body te geven, voor oude paarden of bij jonge paarden ter ondersteuning van de groei en spieropbouw. Daarnaast stimuleert luzerne de spijsvertering en is goed voor alle paarden als bron van vezels en vitaminen en mineralen.

Het is mogelijk om het avondhooi te vervangen door luzerne, maar wijzig het rantsoen geleidelijk. Begin met een kleine hoeveelheid luzerne en bouw dit langzaam op. 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam