Bezoekersvraag

Kennisbank

Voldoende hooi voor mijn tinker?


Door bezoeker de Jong op 02-04-2012

We hebben een tinker tussen de 600 - 800 kilo. Ze staat op een pensionstalling en krijgt maar 6 plakken hooi per dag. Krijgt van mij nog 2 scheppen basisbrok en appels/peen. Ze komt voorlopig nog niet op het land. De plakken zijn nog geen 10cm dik. Is dit niet te weing voor haar? Ze heeft het zo op, dus denk dat ze honger heeft, maar de pensionhoudster vind dit meer dan genoeg!! Kunt u mij antwoord geven op deze vraag?
Antwoord:

Een richtlijn voor de hoeveelheid hooi dat een paard per dag nodig heeft is 1 - 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Jouw tinker zou dus ca. 6 - 12 kg hooi per dag moeten krijgen, afhankelijk van zijn exacte gewicht.

Een plak hooi is ca. 1,5 - 1,8 kg, dus als hij 6 plakken per dag krijgt, dan is dit ca. 9 - 10,8 kg per dag. Dit zou volgens de richtlijn voldoende moeten zijn. Lees alles over de kwaliteit en hoeveelheid van ruwvoer.

Om nauwkeuriger te bepalen of jouw paard voldoende hooi krijgt zou je het gewicht van je paard nader moeten bepalen. Indien je de mogelijkheid hebt, dan zou je hem op een weegschaal precies kunnen wegen. Anders is het mogelijk om met behulp van een gewichtsmeetlint het gewicht redelijk goed te benaderen. Ook voor het toedienen van medicijnen en ontwormingsmiddelen is het belangrijk om het gewicht redelijk in te kunnen schatten. Lees meer over het gewicht van paarden.

Daarnaast is het zinvol om het hooi eens te wegen. Hoeveel wegen de plakken hooi precies en hoeveel kg krijg je paard dan per dag? Meten is weten!

Tenslotte is de belangrijkste maatstaaf de conditie van het paard. Als hij goed op gewicht is en in een mooie conditie dan geeft dit een idee dat het paard niets tekort komt.

Lees meer:
Sobere rassen
Voer voor tinkers

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam