Bezoekersvraag

Kennisbank

Wat te voeren vóór en tijdens een trektocht?


Door bezoeker Schippers op 15-06-2010

Over ruim twee maanden ga ik met mijn paard een trektocht maken van vier dagen. We gaan iedere dag ca. 4 -6 uur rijden op langzaam tempo. Op dit moment staat mijn paard 24 uur per dag in de weide en krijgt 4x per week 1 kg Havens 5-granenmix na het rijden. Wat kan ik aan het rantsoen veranderen om mijn paard niet tekort te doen en wanneer moet ik hiermee beginnen?
Antwoord:

De lange ritten die jullie gaan maken zorgen ervoor dat je paard langere tijd energie nodig heeft met een lage intensiteit. Dit wordt duurprestatie genoemd. Voor dit soort prestatie heeft een paard een energiebron nodig die langzaam vrijkomt. Hierbij moet je denken aan energie uit gerst of olie.

Havens 5-granenmix bevat extra energie, maar geen toegevoegde vitaminen en mineralen. Met uitsluitend ruwvoer en deze granenmix zou je paard tekort kunnen krijgen als je hem straks extra gaat trainen voor de zware ritten. Je kunt dan het beste kiezen voor een granenmix of muesli met toegevoegde vitaminen en mineralen, liefst op basis van gerst met een hoger vetgehalte. Zoek een muesli met een hoog vetgehalte met de VoerVergelijk checker.

Als je Havens wilt blijven voeren zou je kunnen kiezen voor de Power Plus mix of Kentucky Lite E. Het vetgehalte van deze producten is echter niet zo hoog, maar dit zou je kunnen opvangen door zelf een beetje zonnebloemolie door het voer te mengen. Als je gaat voorbereiden voor de trektochten kun je langzaam overschakelen op ander voer en dit dan dagelijks voeren. 

Als je paard goed op conditie is hoef je tijdens de trektocht geen grote aanpassingen in het rantsoen te doen. Tijdens deze dagen is het heel belangrijk dat je paard goed blijft eten en drinken. Paarden kunnen door de stress en zenuwen minder gemakkelijk gaan eten en drinken, terwijl dit dan juist zo belangrijk is. Na de rit kun je slobber geven, zodat je verliezen van zweten(elektrolyten) aanvult en je paard sneller herstelt. Ook zorg je dat je paard dan wat extra water binnen krijgt. Over het algemeen vinden paarden slobber erg smakelijk waardoor ze dit gemakkelijk eten.

Probeer deze dagen zoveel mogelijk ruwvoer te geven. Als je paard het hooi niet zo goed eet van de zenuwen kun je ook kiezen voor kleine baaltjes verpakt ruwvoer, zoals bijv. Hippofan Horse Dinner en Hartog Compact Gras. Deze baaltjes zijn vaak gemakkelijk te vervoeren en worden goed gegeten door de paarden.  

Lees meer:
Vetrijk rantsoen
Voer voor endurance
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam