Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe houd ik mijn oude pony op gewicht?


Door bezoeker Brink op 10-03-2010

Mijn 25 jarige pony vindt hooi niet zo lekker en laat dit vaak liggen. In het verleden is ze hoefbevangen geweest. Ze krijgt nu slobber voor senioren, maar ze is vrij mager en haar spieren beginnen ook af te bouwen. Wat zou ik haar het beste kunnen geven?
Antwoord:

Een typisch probleem bij oudere paarden. In de zomer een redelijke conditie, maar in de winter moeilijk op gewicht te houden. Het zachte gras in de zomer is met minder goed kauwen gemakkelijker te verteren dan hooi in de winter.

Het gebit speelt een belangrijke rol in de opname van voer en de vertering. Laat een dierenarts of tandarts het gebit beoordelen en eventueel bijwerken als dit mogelijk is.

Gemakkelijk verteerbare voeding zoals slobber is zeer goed geschikt, maar let op dat je pony toch voldoende vezels binnen krijgt.  Slobber bevat ook zetmeel, net als granen en krachtvoer. Wees voorzichtig met hoge gehalten zetmeel. Als de vertering van zetmeel in de dunne darm minder is kan diarree, koliek of hoefbevangenheid het gevolg zijn. Er zijn ook diverse seniorenmuesli’s, seniorenbrokken en seniorenvoeders verkrijgbaar voor oudere paarden met extra vezels.

Het is niet eenvoudig om een oude pony voldoende structuur te geven als ze geen/weinig hooi wil eten. Geef fijn en zacht hooi of gehakseld ruwvoer. Het voordeel van gehakseld ruwvoer is dat ze hier geen ‘ballen’ van maken. Geef zoveel ruwvoer als je pony wil en probeer een goede kwaliteit te krijgen die je pony graag eet.

Als dit niet helpt kun je 200-400 gram bietenpulp 2 uur weken in veel water (minimaal 1:5). Bietenpulp bevat veel vezels en is een goede bron voor bacteriën in de blinde en dikke darm.

Een andere mogelijkheid is het toevoegen van plantaardige olie(bijv. maisolie of zonnebloemolie) aan het rantsoen. Olie levert veel energie en is zeer veilig in gebruik. Voer niet meer dan 10 - 15% van het totale dieet. Een pony van 400 kg zou ca. 200 - 300 ml olie per dag mogen krijgen. Dit dient heel langzaam opgebouwd te worden. Lees meer over een vetrijk rantsoen.
 

Lees meer:
Magere paarden
Oude paarden
Oud 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (5)Ellen
14-11-2011 16:48
Goedendag, ik voer mijn pony (29jr en nog maar 1 tand)Subli Seniores Priores (totaalvoer) en Hartog grasmix. Ze krijgt geen hooi meer en ik zorg ervoor dat ze vrij lang gras op het land heeft zodat ze het met de lippen eraf kan trekken. Ze doet het het hier erg goed op !
Mvg Ellen

job
03-11-2014 11:18
probeer eens MPB-mix(mais/perspulp/bierbostel-mix) van Gedizo,makkelijk en smakelijk voer voor paarden die te mager worden. Vochtige en vezelrijke mix , makkelijk opneembaar door oudere paarden. moeten vaak wel even wennen in het begin.

Eline
04-11-2014 10:01
Mijn pony heeft nog maar 5 tanden, sinds enkele jaren kan hij geen hooi meer kauwen en verteren. In de lente ziet hij er prachtig uit door het jonge gras, maar enkele maanden later is het te ruw en verteert hij het niet meer. Hartog grasmix is voor hem toch nog te ruw en te lang. Ik geef hem als hooivervanger Herbs van het merk Equifyt. Dit zijn grasbrokken die je moet weken in water.(Ik woon in Antwerpen, het voeder is te koop in Eveve Borvee te Hoevenen).

Als krachtvoer geef ik hem:
- 1 schep Subli Senior Priores (enkel te koop in Welkoop Boerenbond in Nederland)
- 1 schep onderhoudsbrok van Aveve (Hier zitten in vergelijking met Subli Senior Priores meer voedingsstoffen in. Er zitten geen stukjes of zaden in, waardoor het gemakkelijk te verteren is.)
- 1 schep bietenpulp (Dit geeft volume aan het voedsel, waardoor het traag door de darm gaat. De voedingsstoffen kunnen er langzaam worden uitgehaald. De mest is normaal en vast. Toen ik mijn pony enkel Subli Senior Priores gaf, was zijn mest te plat, wat wijst op te snelle vertering.)

Deze mengeling van 3 scheppen zet ik 's avonds te week in water (de emmer van 10 liter goed vol) en 's morgens is het pap. Hij krijgt de ene helft 's morgens en de andere helft 's avonds.

Het heeft me veel moeite gekost om de ideale mengeling te vinden. Maar deze combinatie werkt super voor hem.
Als extraatje of als hij er slecht uitziet voeg ik maisvlokken ( van Aveve) aan de pap toe of geraspte wortels.

Heel veel succes met je oudje
Groetjes
Eline

Jeanine
05-10-2016 11:35
Mijn pony van 25 valt in de winter af, ze krijgt genoeg hooi binnen en redelijk wat senioren muesli ( 2 kilo).Senioren priores krijgt ze, maar vind ze niet echt lekker 200 gram van elke dag. Ze heeft alle tanden nog,dus kauwen is geen probleem.
Wat kan ik haar veilig voeren zodat ze \'s winters niet teveel afvalt? Maar ook niet teveel krachtvoer krijgt.VoerVergelijk.nl
07-10-2016 13:56
Je zou ervoor kunnen kiezen om luzerne, bietenpulp of olie bij te voeren. Lees meer hierover in bovenstaand artikel. Hiermee kun je een oude pony op gewicht houden in de winter. Succes!
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam