Bezoekersvraag

Kennisbank

Oude pony wel of geen krachtvoer?


Door bezoeker Dissel op 20-03-2012

Ik heb een D pony welsh arabier van 21 jaar. Ze is nog goed op gewicht en van geest, nu gaan wij haar wel op rust zetten in een loopstal met meedere oudere paarden waar ze uitloop hebben op padock en zomers de wei. Ze krijgen onbeperkt kuilvoer, en nu is mijn vraag krijgt ze genoeg voedingsstoffen uit ruwvoer? Nu is het namelijk niet ideaal om krachtvoer bij te laten voeren omdat ze samen staan en je dat dus niet kunt controleren en wil geen voernijd creeren. We willen in het begin het rijden afbouwen van 1 tot 2 keer per week tot zij daar toe in staat is..nu krijgt ze een halve kilo basisbrok en een kwart muesli per dag. Zouden we als we een paar keer per week komen haar wat muesli kunnen geven? Of dan helemaal niks?
Antwoord:

Een oude pony die slechts 1 - 2 maal per week gereden wordt heeft, naast een goede kwaliteit ruwvoer, maar heel weinig krachtvoer nodig. Krachtvoer dient uitsluitend om er zeker van te zijn dat de pony voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. 

Als je niet in de gelegenheid bent om elke dag bij te voeren dan is het een goede oplossing om een paar keer per week een kleine hoeveelheid krachtvoer (max. 1 kg) te geven of bijvoorbeeld een vitaminekoek. Een vitaminekoek bevat alle vitaminen en mineralen die een paard nodig heeft en kan gemakkelijk gevoerd worden. Let op: geef geen grote hoeveelheden krachtvoer, om de andere dagen te compenseren, omdat het rantsoen dan erg afwijkt ten opzichte van de andere dagen kan dit een verstoring in het maagdarmkanaal veroorzaken.

Let wel kritisch op de kwaliteit van het ruwvoer. Omdat het kuilgras het belangrijkste onderdeel van het rantsoen is, dient dit van goede kwaliteit te zijn. Lees meer over de kwaliteit van ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam