Bezoekersvraag

Kennisbank

Vezels, maar geen ruwvoer?


Door bezoeker van der vecht op 20-03-2012

Mijn paard heeft zijn kaak gebroken en mag geen ruwvoer (hooi, luzerne) waar ze veel op moet kauwen. Wat kan ik wel geven ter vervangen van ruwvoer en wat makkelijk eet?
Antwoord:

Een paard is van nature gewend om vezelrijke voeding te eten. De spijsvertering is dan ook ingericht om een continue stroom vezelrijke voeding te verwerken. Om de spijsvertering gezond te houden zijn voldoende vezels in het rantsoen erg belangrijk.

Als een paard absoluut geen ruwvoer mag, dan is het lastig om voldoende vezels in het rantsoen aan te bieden.

Oplossingen hiervoor zijn seniorenvoeders. Deze voeders zijn speciaal gemaakt voor paarden die niet meer in staat zijn om normaal ruwvoer te eten. Deze seniorenvoeders bevatten meer vezels dan 'normaal' krachtvoer.

Ook is bietenpulp een oplossing. Dit is een bron van vezels, maar bevat geen langstengelige producten. Let op: bietenpulp moet altijd geweekt gevoerd worden, omdat het anders slokdarmverstoppingen kan veroorzaken.


Lees meer:
Gebitsproblemen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)jacquelinedenhartog
14-04-2012 07:42
Als ik jou was zou ik mijn paard seniourus priorus geven van subli een compleet voer wat je als slobber geeft.DIT MAAK je wat natter en je paard slurpt het zo naar binnen.En het grote voordeel is dat het ruw voer er in zit en dat heeft je paard heel hard nodigWel van te voren klaar maken want het moet 5 uur weken.Ik maakte altijd een avond van te voren een dag rantsoen klaar en verdeelde dat in 3 maaltijden.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam