Bezoekersvraag

Kennisbank

Iets te dik, wel voldoende energie nodig?


Door bezoeker Brakel op 20-03-2012

Ik ben de trotse eigenaar van een 14 jarige sportappaloosa, die Z dressuur loopt. Mijn paard is eigenlijk iets te dik (vetkwabben op de schouder)maar moet wel goed gevoed worden om zijn spieren te ontwikkelen en het werk aan te kunnen. Hij wordt 5x in de week intensief getraind en 2x per maand gaan we op wedstrijd. Wat kan ik hem het beste voeren, zodat hij wel voldoende energie en looplust heeft voor het werk, en ook wat strakker in zijn spieren komt te zitten? Hij krijgt nu 1 kilo draversbrok per dag, en voldoende grof voordrooghooi/kuil.
Antwoord:

Indien een paard een overmatige conditie heeft, dan betekent dit dat het paard meer caloriën binnen krijgt dan hij verbruikt, waardoor de overtollige energie wordt opgeslagen in de vorm van vet. Om het paard te laten afvallen zou het rantsoen minder energie moeten bevatten. De combinatie van een rantsoen met minder energie, maar wel voldoende energie voor het leveren van prestatie is niet altijd eenvoudig.

Bekijk eerst door middel van de conditiescore in welke mate er sprake is van overgewicht.

Indien er duidelijk sprake is van overgewicht, dan zal het energiegehalte in het rantsoen verminderd moeten worden met ca. 25 - 40%. De hoeveelheid krachtvoer is al relatief laag, dus zal gekeken moeten worden naar het ruwvoer en/of weidegang. Kies voor een zeer grove kwaliteit hooi, bijv. graszaadhooi. Dit is zeer structuur- en vezelrijk. Probeer weidegang te beperken.

Geef het paard daarnaast zoveel mogelijk beweging in de vorm van duurprestatie. Dus langere tijd presteren met een lage intensiteit, bijvoorbeeld regelmatig een lange rit met veel stappen en draven. Duurprestatie is erg goed voor vetverbranding.  

Om het paard iets strakker in zijn spieren te laten zitten en voldoende spieren op te bouwen zijn voedingstoffen nodig voor spieropbouw. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor spieren. Lees meer over spieropbouw 

Lees meer:
Voer voor appaloosa's
Dikke paarden
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam