Bezoekersvraag

Kennisbank

Mager geworden in de winter?


Door bezoeker Booij op 14-03-2012

Ik heb een KWPN merrie van 18 jaar. Ze staat in de winter stil omdat ik geen gelegenheid heb om 's winters te rijden dit gaat elk jaar goed. Deze winter staat ze voor het eerst ergens anders wegens verhuizing en voor het eerst met een deken op. Alleen dit jaar is ze voor haar doen erg mager geworden, terwijl ze basisbrok krijgt wat ze nooit kreeg en ze krijgt meer hooi dan normaal in de winter. Wat zou dit kunnen zijn?
Antwoord:

Vermagering kan ontstaan door diverse factoren.

Denk bijvoorbeeld aan een verschil in ruwvoer of weidegang. Kreeg het paard bij zijn vorige stal weidegang en nu misschien niet? In de winter bevat het gras weinig voedingswaarde, maar misschien kan dit toch een verschil maken. Daarnaast kan de kwaliteit van het hooi heel anders zijn dan bij de vorige stal. Als de voedingswaarde van het hooi veel lager is dan heeft het paard veel meer nodig om in zijn behoefte te voorzien en kan hij met een grotere hoeveelheid toch tekort komen. Of als het hooi bijvoorbeeld veel grover is dan bij de vorige stal, dan zou het kunnen dat hij dit minder gemakkelijk kan kauwen.

Als een paard ouder wordt dan wordt de vertering langzaam minder efficient en de kwaliteit van het gebit vermindert. Hierdoor kan het paard minder gemakkelijk voedingsstoffen opnemen uit de voeding. Laat het gebit regelmatig controleren door een erkend paardentandarts.

De verandering van stal kan stress veroorzaken. Een andere omgeving en andere soortgenoten kan bij het paard stress veroorzaakt hebben, waardoor vermagering is ontstaan.

Tenslotte kan een wormbesmetting de reden zijn van de vermagering. Laat een mestonderzoek uitvoeren om er zeker van te zijn dat jouw paard geen last heeft van wormen.

Mochten alle bovengenoemde oorzaken niet van toepassing zijn, raadpleeg dan bij twijfel je dierenarts.

Lees meer:
Magere paarden
Oude paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam