Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel bijvoeren bij lichte arbeid?


Door bezoeker kouters op 06-03-2012

Over een paar weken komt mijn nieuwe friese merrie naar onze manege. Nu staat ze op de stal waar we haar gekocht hebben volop in training en dat wordt dus minder. Ik twijfel nu dus aan het voerschema dat ik haar moet geven. Ze wordt 3x per week licht tot matig gereden met 2x longeren. In het weekend een iets langere rustige buitenrit. Op onze manege krijgt ze 1.5kg basisbrok (pavo)en 2 plakken kuil. Nu wil ik er zelf 1kg hartog balance en 20ml lijnzaadolie bijvoeren. zou dit voldoende zijn?
Antwoord:

De basis in het rantsoen is ruwvoer. In dit geval kuilgras. Indien een paard voldoende ruwvoer van goede kwaliteit krijgt, dan kan in de basisbehoefte worden voorzien. Een paard heeft 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig. Een paard dat uitsluitend lichte arbeid verricht zou dan geen/zeer weinig krachtvoer nodig hebben. Om er toch zeker van te zijn dat het paard voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt kan een kleine hoeveelheid krachtvoer gegeven worden of bijv. een vitaminekoek.

Als het paard nu volop in training staat en straks licht/matig getraind zal gaan worden dan kan de hoeveelheid krachtvoer verminderd worden. Een vermindering van 0,5 kg per dag zou geen probleem moeten zijn. Wijzig het rantsoen geleidelijk en neem hiervoor de tijd door het "oude" voer langzaam af te bouwen en het nieuwe rantsoen langzaam op te bouwen.

Houd de conditie van het paard in de gaten. Uiteindelijk is het oog van de meester ook zeer belangrijk.

Lees meer:
Goed rantsoen samenstellen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam