Bezoekersvraag

Kennisbank

Dikke buik verminderen?


Door bezoeker Doppen op 23-02-2012

Wij hebben een paard van 1.75 m. De laatste maanden krijgt hij een erge dikke buik. Dit paard wordt 5 a 6 maal per week gereden en springt op Z niveau.Hij krijgt 2 maal daags 1.5 kilo conditiebrok. Krijgt 2 maal daags hooi en loopt dagelijks ongeveer 5 uur in de wei. Het is een erg temperamentvol paard. Wat adviseert u als voedingsadvies en op welke wijze kan zijn buik verminderen?
Antwoord:

Allereerst is het goed om te controleren of het paard een overmatige conditie heeft, door middel van een conditiescore. Hiermee kun je diverse onderdelen van het lichaam controleren en geeft uitsluitsel of het paard alleen een te dikke buik heeft of dat er sprake is van overgewicht.

Als blijkt dat het paard uitsluitend een dikke buik heeft dan zal dit hoofdzakelijk opgelost moeten worden door het trainen van de buikspieren en duurtraining. Bij duurtraining wordt er langere tijd getraind met een lage intensiteit. Door middel van duurtraining wordt meer vet verbrand dan bij piekprestaties.

Als er sprake is van overgewicht dan dient de hoeveelheid energie in het rantsoen vermindert te worden. Als het rantsoen minder caloriën bevat dan het paard nodig heeft dan zal hij zijn reserves aanspreken en afvallen. Waarschijnlijk groeit er nog weinig gras in het weiland, dus hier zal het paard weinig energie uithalen. De hoeveelheid energie uit het krachtvoer kan op twee manieren vermindert worden:

  1. De hoeveelheid krachtvoer verminderen. Bijvoorbeeld 2 x per dag 1 kg. Indien je bang bent dat het paard dan vitaminen of mineralen tekort komt, kan een supplement of vitaminekoek bijgevoerd worden.
  2. Het hooi vervangen door hooi met een lage voedingswaarde, bijvoorbeeld grof langstengelig hooi bevat weinig voedingsstoffen tov fijn, groen hooi.

 

Lees meer:
Dikke paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam