Bezoekersvraag

Kennisbank

Gevolgen koeienkuil voor paarden?


Door bezoeker Brenninkmeijer op 22-02-2012

We weten allemaal dat het voeren van "vette kuil": het donkerbruine, zure, fijn van structuur zijnde, sterk ruikende "koeienkuil" niet goed is voor de paarden. Maar wat is nu de invloed van deze vette zure koeienkuil op de darmflora en dus de gezondheid van het paard? Welke nadelige gevolgen kan dat hebben/heeft het? En wat doet het met de structuur en kwaliteit van de mest? groetjes Andele Brenninkmeijer
Antwoord:

Kuilgras voor koeien wordt op een andere manier geproduceerd dan (voordroog) kuilgras voor paarden. Kuilgras voor koeien wordt gemaakt van gras wat zwaar bemest wordt, omdat koeien voldoende voedingsstoffen, zoals eiwitten en suikers nodig hebben om liters melk per dag te kunnen geven. Dit gras (meestal Engels Raaigras) groeit snel, wordt regelmatig gemaaid en wordt ook relatief kort gemaaid. Daarna wordt het relatief kort gedroogd op het land voordat het in de balen gewikkeld wordt of op de kuil gereden.

Kuilgras voor paarden bevat ca. 55 - 65% droge stof, terwijl kuilgras voor koeien veel natter is. Kuilgras voor paarden wordt gemaakt van gras met meerdere grassoorten en kruiden en in een later groeistadium gemaaid, droogt langer op het land, wordt minder bemest en bevat doorgaans minder suiker. Hierdoor is paardenkuil langstengeliger, grover en bevat minder calorien.

Als je een paard het kuilgras van koeien in grotere hoeveelheden geeft (enkele kilogrammen), dan kan dit een verstoring in het maagdarmkanaal veroorzaken. De spijsvertering van een paard is niet ingericht om dit voedingsrijke gras te verteren. Hierdoor kan de bacterieflora in de blinde en dikke darm verstoord raken, waardoor diarree, koliek of zelfs hoefbevangenheid kan ontstaan.

Lees meer:
Voordelen van kuilgras
Beheer van een paardenweide

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Nina
23-02-2014 22:41
Beste voervergelijk/ Marike Jacobs,

Paarden staan bij ons in groepsverband en hebben grote bakken met koeien kuil ter beschikking. Helaas zijn alle paarden bij ons veel te dik door de overdadige hoeveelheid kuil. Ik begrijp dat een paard gemiddeld 1,5-2kg per 100kg lichaamsgewicht binnen moet krijgen op een dag. Als we dit verdelen over 3 momenten op een dag, nooit met meer dan 7 uur ertussen, hoe lang moeten ze dan per dag toegang hebben tot het kuil? Uitgaande van een pony van bv 400kg. mijn vraag is dus: hoeveel kg kuil eet een paard ongeveer per uur? Ze staan echt non stop een uur bij de bakken te eten. Ik hoor het graag. Vriendelijke groet, Nina

VoerVergelijk.nl
24-02-2014 19:43
Beste Nina,

De richtlijn geeft aan dat een pony ca. 6 - 8 kg kuilgras per dag zou moeten eten. De opnamesnelheid is per paard/pony erg verschillend, maar is gemiddeld 1 kg per 40 minuten. Dan zou de pony in totaal ca. 9 - 12 uur per dag de beschikking mag hebben over het kuilgras. Probeer indien mogelijk dit iets nauwkeuriger te meten voor jouw pony, omdat afwijkingen groot kunnen zijn. Let op: zeer vochtig/voedingsrijk koeienkuil is niet geschikt voor paarden, waardoor bovengenoemde richtlijn zeer ongezond kan zijn.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam