Bezoekersvraag

Kennisbank

Ingezaaid grasland eerst hooien?


Door bezoeker Termaaten op 21-02-2012

Wij zijn afgelopen jaar verhuisd naar een boerderij een paar km over de grens in Duitsland. Daarbij zat een stuk (akker)land van 1,5H. Dit hebben we in het najaar in laten zaaien met paardengraszaad. Nu zou ik graag willen weten of het echt noodzakelijk is om eerst een keer te laten maaien en hooien (met de bijkomende kosten hiervan)voordat de paarden lekker het land op mogen om te grazen. Of is het voldoende om alleen de toppen te maaien (met ons zitmaaiertje, kost wel tijd maar geen geld).
Antwoord:

Het doel van het opnieuw inzaaien van een grasmengsel is het creëren van een mooie nieuwe grasmat. Afhankelijk van het groeiseizoen kan het gebeuren dat onkruiden net zo snel groeien als het gras. Om onkruiden minder kans te geven is het goed om het gras een keer te maaien, voordat er beweidt gaat worden. Het gras zal namelijk weer snel aangroeien en onkruiden krijgen dan minder kans.

Een nieuw perceel moet in het begin niet te zwaar belast worden. De ondergrond is door het bewerken vaak nog erg los, waardoor het gevoelig is voor betreden van paardenhoeven en zullen snel sporen en gaten ontstaan. Door het gras enkele malen af te maaien (ook door middel van een zitmaaier) ontstaat een mooie sterke zode.

Het afmaaien van nieuw ingezaaid gras heeft dus diverse voordelen, maar het is niet direct noodzakelijk om eerst te maaien en hooien, voordat het perceel beweid wordt.

Lees meer:
Beheer van de paardenweide
Grasmengels voor paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam