Bezoekersvraag

Kennisbank

Voeren na de opfok?


Door bezoeker Boer op 19-02-2012

In april/mei komt mijn paard zadelmak bij mij op stal te staan. Hij is dan 3 jaar en ik wil dan beginnen met lichte dressuurtrainingen (van hooguit een half uur) om op den duur wedstrijden te kunnen starten. Nu vroeg ik mij af wat ik zo'n jong paard, dat 2,5 jaar in de opfok heeft gestaan, het beste kan voeren. Hoeveel brok, welk brok (en evt. muesli) en hoeveel ruwvoer mag hij hebben? En wanneer zou ik dan moeten opbouwen?
Antwoord:

Als paarden vanuit de opfok weer "naar huis" komen dan ondergaat hij veel verandering. Zijn omgeving en het sociale contact met andere paarden veranderd, wat stress kan veroorzaken. Om die reden is het verstandig om zo min mogelijk wijzigingen in het rantsoen door te voeren. Vraag bij de opfok na welk voer en welke hoeveelheid hij kreeeg. Probeer dit rantsoen in eerste instantie te handhaven en houd zijn conditie nauwlettend in de gaten.

Als het paard na enkele weken gewend is aan zijn nieuwe omgeving en de intensiteit van de training toeneemt dan zou het rantsoen, indien nodig, aangepast kunnen worden. Er zijn bijvoorbeeld speciale muesli's voor jonge paarden verkrijgbaar. Deze muesli's bevatten extra voedingsstoffen die belangrijk zijn voor jonge paarden. Bijvoorbeeld voedingsstoffen voor de opbouw van spieren is extra belangrijk voor jonge paarden. Lees meer over spieropbouw.

Onthoud dat ruwvoer de basis van het rantsoen dient te zijn een paard dus voldoende ruwvoer van goede kwaliteit nodig heeft. Daarnaast dienen wijzigingen in het rantsoen altijd langzaam doorgevoerd te worden. Neem ca. 7 - 10 dagen de tijd om over te schakelen op een nieuw rantsoen.

In april/mei gaan veel paarden, na een lange stalperiode, weer de weide in. De overgang van stal naar weide dient zeer geleidelijk te gebeuren om problemen te voorkomen. Lees meer over de overgang van stal naar weide.

Lees meer over voeding voor paarden van 1 t/m 3 jaar

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam