Bezoekersvraag

Kennisbank

Invloed van ijzer op magnesiumopname


Door bezoeker Anoniem op 06-02-2012

Mijn pensionstalhouder zegt dat er in het gras teveel ijzer zou zitten en dat hij daardoor aan de voederproducent (Rombouts) zou vragen om meer magnesium toe te voegen in het voer, aangezien ijzer de opname van magnesium zou beïnvloeden. Klopt dit wel? En kan het zomaar dat er een bepaald mineraal wordt toegevoegd in het eten dat zowel voor kleine pony's als grote paarden dient? Hij gaat ook knoflook laten toevoegen in het voer omdat ze daar 'rustiger' van zouden worden...?
Antwoord:

Een hoog ijzergehalte in ruwvoer (gras) komt vanuit de bodem en wordt goed opgenomen door het gewas. Het klopt dat ijzer en magnesium met elkaar concurreren. Als ijzer daadwerkelijk de opname van magnesium blokkeert, dan is dat in de stofwisseling. Ijzer is namelijk een antioxidant en reageert met heel veel mineralen en stoffen, bijvoorbeeld ook met Calcium, Fosfor, Kalium etc.

Een overschot aan ijzer in het rantsoen kan verminderde weerstand veroorzaken. Een te hoge ijzeropname gedurende langere tijd kan leiden tot verminderde groei en problemen met de lever en nieren. De behoefte aan ijzer voor een pony is ca. 350 - 500 mg per dag en voor een paard 480 - 800  mg per dag.

Bij een hoeveelheid van meer dan 500 mg ijzer per kg droge stof gras/hooi dienen maatregelen genomen te worden. Als het gras meer dan 500 mg ijzer per kg droge stof bevat, dan helpt het toevoegen van extra magnesium niet. Het dier zal een deel hiervan gewoon weer uitscheiden omdat het niet benut kan worden door aanwezigheid van Ijzer.

Maatregelen
Bij een zeer hoog ijzergehalte in het gras kun je diverse maatregelen nemen:
- De opname van ijzer uit de grond in de plant in heel groot bij een pH(zuurgraad) van minder dan 5. Door middel van een bemestingsonderzoek kunt u de pH van de grond laten meten en indien nodig verhogen met bemesting.
- Het ijzergehalte is in het najaar meestal het hoogste. Het ijzergehalte zal dus per partij ruwvoer variëren. Laat diverse partijen ruwvoer analyseren, zodat u precies weet wat u voert en eventueel gevarieerd kan worden met de voeding van verschillende partijen.

Veel Ijzer in de grond zal altijd blijven zorgen voor veel Ijzer in het gras. Dus verwacht niet dat 500 mg verlaagd kan worden naar 250 mg.

Het is bij ons niet bekend dat knoflook invloed zou hebben op het temperament van een paard. Knoflook zou wel een insectenwerende werking hebben en gebruikt worden bij luchtwegproblemen. Daarnaast wordt het gebruikt ter voorkoming en behandeling van infectieziekten.

Bron: BLGG AgoXpertus
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam