Bezoekersvraag

Kennisbank

Overgang naar gras


Door bezoeker Wagenaar op 06-02-2012

Mijn fries waar ik recreatief mee rijd staat nu op een pensionstal waar ze in de winter de hele dag binnen staat en zomers overdag buiten in de wei. Op dit moment krijgt ze twee maal daags een schep 'standaard brok' en drie keer per dag een pluk hooi. In april ga ik haar verhuizen naar een plek waar ze het hele jaar door buiten kan staan en de beschikking heeft tot voldoende gras. Op welke manier kan ik haar het best laten wennen aan het nieuwe rantsoen van gras? En is het nodig om nog biks bij te voeren als ze onbeperkt gras kan eten?
Antwoord:

De overgang van 24 uur per dag op stal naar de weide in het voorjaar is erg groot voor een paard. Er zijn namelijk diverse factoren die veranderen. De hoeveelheid beweging, maar hoofdzakelijk het rantsoen. Op stal krijgt een paard uitsluitend droog ruwvoer en in de weide groeit erg fijn voorjaarsgras. De samenstelling van het rantsoen is daarom helemaal anders. De overgang van stal naar weide dient dan ook zeer geleidelijk te gebeuren om problemen, zoals hoefbevangenheid, koliek en diarree te voorkomen. Lees meer over de overgang van stal naar weide

Als je paard volop de beschikking krijgt over voldoende gras en weinig arbied hoeft te verrichten dan zou een aanvulling van krachtvoer niet per definitie nodig zijn. Mocht je twijfelen of je paard alle vitaminen en mineralen binnen krijgt die hij nodig heeft, dan zou je vitaminekoek of mineraalvoer kunnen aanvullen.

Lees meer:
Grasrantsoen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam