Bezoekersvraag

Kennisbank

Wat te doen aan stijve spieren?


Door bezoeker Vink op 07-06-2010

In het begin van de training heeft mijn paard regelmatig last van stijve spieren. Na ongeveer 10 minuten wordt dit beter. Ik ben nu bezig met het oefenen van wijken en schouderbinnenwaarts. Ik merk dat mijn paard hier een beetje moeite mee heeft en niet gemakkelijk buigt. Kan dit te maken hebben met een tekort in de voeding? Hij krijgt 2x per dag een berg kuilgras en 1 kg sportbrok per dag en staat een paar uurtjes per dag op een kaal weiland. Als ik meer brok geef dan merk ik dit meteen en wordt het een bommetje. Kan ik iets in het rantsoen aanpassen voor soepelere spieren?
Antwoord:

Ieder paard dat getraind wordt heeft wel eens last van spierpijn. Als een paard spieren aanspreekt die hij normaal gesproken niet gebruikt of zwaarder belast dan normaal. Spierpijn ontstaat door een ophoping van melkzuur in de spieren of zeer kleine beschadigingen aan de spier. Spierpijn is niet erg en is nodig om spierkracht te vergroten, maar spierstijfheid moet worden voorkomen.

De kans op stijve spieren wordt voorkomen door een goede warming up en cooling down. Door de spieren na het werk warm te houden blijft de doorbloeding goed en herstellen de spieren gemakkelijker. Daarnaast is het belangrijk om het werk goed te verdelen over de week en niet een paar dagen hard werken en dan een paar dagen rust. Probeer ook een gelijkmatige training aan te houden, waarbij iedere training ongeveer even zwaar is. Vraag je instructeur om oefeningen om je paard soepel te maken door bijv. buigoefeningen.

Heeft je paard last van extreme, terugkerende stijfheid raadpleeg dan je dierenarts of laat je paard eens nakijken door een fysiotherapeut.

Magnesium
en vitamine E zijn erg belangrijk voor de spierstofwisseling. Veel rantsoenen vertonen een tekort aan deze voedingsstoffen. Dit tekort kan zowel door het ruwvoer als krachtvoer ontstaan. Je kunt dit tekort aanvullen in de vorm van supplementen of een vitamine/mineralenvoer. De verhouding calcium/fosfor en magnesium is ook heel belangrijk bij stijve spieren.

Om verzuring van de darmen te voorkomen is het beter om hooi te voeren in plaats van kuilgras. Verzuring van de darmen kan ervoor zorgen dat extra voedingsstoffen slecht worden opgenomen.

Lees meer:
Spierstijfheid
Spierbevangenheid

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam