Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel eiwit voor drachtige merrie met slechte leverwaarden?


Door bezoeker adriaensen op 30-01-2012

Ik heb een drachtige merrie van 10 jaar oud. Ze is nu momenteel 6,5 maand drachtig. Heb onlangs een bloedonderzoek laten doen, maar de uitslag van haar leverwaarden was niet goed. Was toch wel redelijk te hoog. Nu is mijn vraag hoeveel eiwitten ze mag nemen?
Antwoord:

In een 'normale' situatie kan een paard gemakkelijk 3x de behoefte aan eiwit verwerken, zonder hier last van te ondervinden. Echter als de leverwaarden niet zo heel goed zijn, dan moet men voorzichtig zijn met teveel eiwitten, omdat het teveel aan eiwit via de lever uitgescheiden wordt, waardoor de lever snel overbelast kan worden. Hierbij is ook de eiwitkwaliteit van groot belang. Eiwit met weinig essentiële aminozuren kan minder goed benut worden, waardoor de lever harder moet werken om de afvalstoffen te verwerken.

Bij een minder goed functionerende lever dient de eiwitbehoefte aangehouden te worden en dient dit niet teveel overschreden te worden. Vooral een rantsoen met veel eiwitrijk gras/hooi geeft snel een teveel aan eiwit in het rantsoen. Een drachtige merrie heeft echter wel voldoende eiwitten van goede kwaliteit nodig voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren veulen. Deze behoefte neemt toe bij ca. 8 - 9 maanden dracht.
 
Lees meer:
Leverziekte
Voeren drachtige merrie
Fabel: eiwit is slecht
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam