Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe te voeren zonder weidegang?


Door bezoeker stuifzand op 22-01-2012

Mijn paard moet verhuizen en staat nu in weer en wind dag en nacht buiten. Nu gaat ze naar binnen en overdag komt ze nu nog wel buiten maar op dit moment niet op de weide. Wat en hoe moet ze gevoerd worden? Ze heeft nu een winterdek op van 400 gram, volgens mij hoeft ze die nu niet meer dag en nacht op.
Antwoord:

In de winter is de groei van het gras en de voedingsstoffen in het gras minimaal. Daarom zal een paard wat dag en nacht buiten staat, bijgevoerd moeten worden met ruwvoer. Het bijvoeren van stro, hooi en/of kuilgras zorgt ervoor dat een paard gevuld blijft (en zichzelf daardoor makkelijker warm kan houden).

Nu je paard 's nachts op stal staat en overdag niet in de weide, zal zijn volledige behoefte gedekt moeten worden door middel van ruwvoer. Geef zowel in de paddock als op stal voldoende ruwvoer van goede kwaliteit om verveling tegen te gaan en zijn maagdarmkanaal constant gevuld te houden. Afhankelijk van de kwaliteit van het ruwvoer en de prestaties die het paard moet leveren zou er nog krachtvoer of extra vitaminen en mineralen bijgevoerd kunnen worden.

Als je paard gewend is om dag en nacht buiten te staan met een 400 grams deken dan is het niet verstandig om deze ook op stal nog op te houden. Je paard zal het dan veel te warm krijgen, omdat zijn lichaam gewend is om zich warm te houden bij veel lagere temperaturen. Doe je paard op stal een andere deken op met minder vulling of overweeg om de deken op stal af te doen, afhankelijk van de warmte op stal.

Lees meer:
Winterrantsoen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam