Bezoekersvraag

Kennisbank

Minder voeren van kuilgras dan van hooi?


Door bezoeker Huisman op 15-01-2012

Voorheen werd er bij ons op stal altijd hooi gevoerd, maar nu is er alleen nog maar kuilgras verkrijgbaar. Ik heb wel eens gehoord dat je minder moet voeren van kuilgras dan van hooi. Omdat kuilgras rijker zou zijn en je paard dan te dik zou worden. Klopt dit?
Antwoord:

Er is een duidelijk verschil tussen hooi en kuilgras. De grootste verschillen zijn de manier van conserveren en het droge stof percentage van het product.

Hooi wordt op het land gedroogd tot een droge stof percentage van ca. 84%. Kuilgras voor paarden wordt echter veel korter gedroogd op het land tot een droge stof percentage van ca. 55 % - 65%.  Kuilgras bevat dus ca. 20% meer water dan hooi. Dus als je 1 kg kuilgras geeft dan geef je 20% meer water dan dat je 1 kg hooi voert.

Doordat kuilgras meer water bevat, geef je minder voedingsstoffen per kg. In een vergelijking tussen hooi en kuilgras is dan ook zichtbaar dat je bij 1 kg kuilgras van diverse voedingsstoffen veel minder geeft dan dat je 1 kg hooi voert. Let op: De hoeveelheid water in het kuilgras kan variëren. Bij droog kuilgras zullen de voedingsstoffen per kg product hoger liggen dan bij zeer nat kuilgras.

Water is echter zeer zwaar, waardoor je al snel te idee hebt dat je veel kuilgras voert. Weeg je ruwvoer door bijvoorbeeld met en zonder een hooinet op een weegschaal te gaan staan. 

Over het algemeen geldt dus niet dat je minder kilogrammen kuilgras moet geven dan van hooi. Echter in volume zou het wel kunnen dat je minder voert, omdat kuilgras minder volumieus is, dan hooi.  

Lees meer:
Voedingswaarde ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)bianca
20-08-2014 09:17
ik dacht altijd kuil is koeienvoer geen paardenvoer. ons veulen hebben we toch kuil gevoerd omdat hooi op veel stallen niet meer te krijgen is. Ons veulen werd ziek en ik merk veel meer paarden. Erg eigelijk dat voor ons gemak en omdat het toch goedkoper is kuil gevoerd wordt terwijl dit zo veel gevaren geeft (bacterieen) ook ligt dit open en bloot ideaal voor muizen (denk aan alle ziektes) en bevat ook minder vitamines e.d. maar vooral belangerijk hooi is beter voor de spijsvertering. Ik hou het voortaan op hooi. dan maar meer stalhuur betalen
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam