Bezoekersvraag

Kennisbank

Stijve oudere pony voeren?


Door bezoeker McConico op 09-01-2012

Ik heb een oudere pony, die nu ze op stal staat gewicht verliest en heel stijf is. Ik wil graag weten wat ik haar het beste kan voeren. Ze is 18 jaar oud en 150 m. Ik voer haar 1 kg. Slobber Mash in de avond en 1 kg. bix in de ochtend. Ze krijgt 2 x per dag extra veel kuil. Ook krijgt ze elke dag glucosamine.
Antwoord:

Bij een oudere pony die gewicht verliest is het altijd belangrijk om eerst andere factoren uit te sluiten, die de vermagering zouden kunnen veroorzaken. Denk aan regelmatige ontwormen en controle van het gebit door een erkende paardentandarts. Indien er iets aan het gebit mankeert, dan treedt snel vermagering op, omdat de vertering sterk verminderd. 

Als deze oorzaken uitgesloten zijn dan kan vastgesteld worden dat de pony minder voedingsstoffen ter beschikking krijgt dan hij nodig heeft, waardoor hij afvalt. Het is altijd een uitdaging om oudere paarden in goede conditie de winter door te helpen, omdat de vertering van een ouder paard minder efficient wordt en zij het gedroogde ruwvoer minder gemakkelijk kunnen eten dan het sappige gras in de zomer.

Geef vrijwel onbeperkt kuilgras van goede kwaliteit en vul dit aan met gehakseld ruwvoer, bijvoorbeeld luzerne of gras. Meestal vinden paarden gehakselde ruwvoeders erg smakelijk, waardoor ze hier meer van eten dan van kuilgras.
 
Helaas is de oplossing tegen de stijfheid niet zo gemakkelijk. Dit kan diverse oorzaken hebben en kan te maken hebben met gewrichtsproblemen of slijtage. Glucosamine kan hier een oplossing voor zijn. Er zijn talloze supplementen tegen gewrichtsstijfheid verkrijgbaar. Verwacht echter geen wonderen, omdat dit uitsluitend ondersteunend kan werken.

Regelmatige beweging met lage intensiteit is erg belangrijk om alles soepel te houden en raadpleeg bij twijfel een dierenarts. 

Lees meer:
Voeding voor senioren
Bezoekersvraag: hoe houd ik mijn oude pony op gewicht?
Spierstijfheid

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Mariska
24-01-2012 15:01
(trias) omega olie voeren wil ook nog wel eens goed werken tegen stijfheid !
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam