Bezoekersvraag

Kennisbank

Voer bij spierstijfheid?


Door bezoeker Schokker op 08-01-2012

Mijn 6 jarige dravermerrie is snel te dik en stijf op haar spieren, nooit echt lekker los in haar lijf. Ze verzuurt heel snel. Ze krijgt veel hooi en weinig krachtvoer maar wat voor krachtvoer is het beste?
Antwoord:

Spierstijfheid komt bij ieder sportpaard wel eens voor, maar als je paard altijd stijf op de spieren is en snel last heeft van verzuring dan kan dit duiden op achterliggende problemen. Dit kan voedingsgerelateerd zijn, maar kan ook door andere factoren veroorzaakt worden. Denk aan tocht, koude op de spieren of onvoldoende warming up en cooling down.

Wat betreft voeding is het belangrijk om zo min mogelijk suiker en zetmeel te voeren als je paard geen/weinig prestaties hoeft te leveren. Geef daarom zo min mogelijk krachtvoer en waarborg de hoeveelheid vitaminen en mineralen in het rantsoen door middel van een supplement. Bij spierstijfheid zijn magnesium, vitamine C en vitamine E erg belangrijk.

Er zijn ook diverse supplementen tegen spierverzuring verkrijgbaar. Deze ondersteunen de afvoer van melkzuur en kunnen spierverzuring en spierstijfheid voorkomen. De werking va supplementen is echter niet gegarandeerd.

Raadpleeg bij twijfel de dierenarts.

Lees meer:
Spierstijfheid
Dikke paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam