Bezoekersvraag

Kennisbank

Voer voor drachtige Quarter merrie


Door bezoeker Meer op 02-01-2012

Graag wil ik advies over het samenstellen van het rantsoen voor onze drachtige merrie. Het betreft een quarterhorsemerrie van 13 jaar. Ze is nu 9 maand drachtig. Vlak voor de dracht is ze gewogen op 459 kg. We weten niet zeker hoeveel en van wat we moeten voeren. En welke voedingssupplementen geschikt zijn omdat Quarters sobere paarden zijn. Tot en met vorige week hebben we muesli van Pavo (Nature's Best gevoerd). We zijn afgelopen weekend met merriebrok van Havens begonnen te voeren. Ongeveer 1 kg per dag verdeeld over 2 voerbeurten. Verder krijgt ze voldoende ruwvoer van goede kwaliteit en staat ze elke dag buiten op de wei. Ze begint nu sinds twee weken mager te worden en dat is natuurlijk niet goed voor haar en het veulen.
Antwoord:

Vanaf ca. 8 - 9 maanden dracht begint de behoefte aan energie en eiwit van de merrie aanzienlijk toe te nemen, waardoor een aangepast rantsoen gewenst is. Daarom is het erg goed dat jullie nu overgeschakeld zijn naar een speciale merriebrok, omdat het paard met het voorgaande rantsoen tekort zou komen. Indien een paard minder voedingsstoffen nodig krijgt dan hij nodig heeft dan zal zijn gewicht afnemen en dit is niet gewenst voor de merrie en het veulen.

Je drachtige merrie mag vrijwel onbeperkt ruwvoer hebben van goede kwaliteit. Houd de conditie van de merrie nauwkeurig in de gaten en stuur bij met ruwvoer indien nodig.

Langzaam mag de hoeveelheid krachtvoer verhoogd worden naar ca. 2 - 3 kg per dag om in de behoefte van alle voedingsstoffen te voorzien. Daarnaast zou nog luzerne bijgevoerd kunnen worden. Luzerne is eiwitrijk en bevat veel essentiële aminozuren en daarom erg goed voor een drachtige merrie en de ontwikkeling van de foetus. Ook zorgt luzerne ervoor dat het paard een beetje extra body krijgt.

Het voeren van supplementen is niet per definitie nodig, aangezien voldoende ruwvoer van goede kwaliteit aangevuld met een goede merriebrok de behoefte moet kunnen dekken. Mocht u tekorten vaststellen dan kan het bijvoeren van supplementen gewenst zijn. Er zijn diverse supplementen voor drachtige merries verkrijgbaar.

Lees meer:
Voeding voor drachtige merrie
Horses: Hoe help ik mijn drachtige merrie goed de winter door?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam