Bezoekersvraag

Kennisbank

Extra hooi bijvoeren, maar nog te mager


Door bezoeker Smits op 29-12-2011

Mijn 5,5 jarige ruin is sinds enkele maanden een stuk magerder geworden eigenlijk zoals velen bij ons op stal. De staleigenaar voert 3x per dag kuilgras maar naar mijn idee veel te weinig. 1 groentekratje kuilgras per keer, nu betaal ik me groen en geel aan extra hooi want ik ben mijn paard 4 plakken hooi per dag bij gaan voeren. Nu weigert de staleigenaar extra te voeren en mijn paard komt niet aan van mijn extra hooi! Wormen en gebitsproblemen zijn al uitgesloten, wat kan ik het beste doen?
Antwoord:

Het is moeilijk om in te schatten hoeveel kuilgras je paard krijgt met 3x een groentekrat. Het zou goed zijn om het kuilgras te wegen, zodat je een betere inschatting kunt maken van de hoeveelheid. Een paard heeft ca. 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan ruwvoer per dag nodig. Een volwassen paard weegt ca. 600 kg, dus dat is 9 kg ruwvoer per dag.

Als je paard te mager is dan betekent dit dat hij minder voedingsstoffen binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Probeer je pensionstalhouder te overtuigen dat het voor de gezondheid van een paard zeer belangrijk is dat je paard vrijwel de hele dag de beschikking krijgt over vezelrijke voeding.

Dat je paard niet dikker wordt van het extra hooi kan te maken hebben met de kwaliteit van het hooi. Wellicht bevat het hooi te weinig voedingsstoffen om je paard extra body te geven. Is de oorsprong van het hooi bekend? Is het grof langstengelig hooi of fijn en groen hooi? Lees meer over de voedingswaarde van hooi.

Indien je de keuze hebt tussen diverse partijen hooi, kies dan fijn hooi met een hogere voedingswaarde. Anders zou je kunnen kiezen voor een hoogwaardig ruwvoer, zoals luzerne. Dit bevat veel voedingsstoffen en geeft je paard extra body. Een hoeveelheid van 1,5 - 3 kg per dag kun je dan aan het kuilgras toevoegen om extra vezels en voedingsstoffen te geven.

Andere producten die ervoor zorgen dat je paard beter op conditie komt zijn bietenpulp of maïs.

Echter bij aankomen of afvallen van een paard is geduld vereist en kan soms lang duren voordat je resultaat ziet.

Lees meer:
Magere paarden
Conditiescore

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (3)Smits
02-01-2012 15:28
Het groentekratje weegt ongeveer 1 a 1,5 kg (inclusief kratje)
Het hooi is afkomstig van het naastgelegen park en is vrij stengelig, dit heeft waarschijnlijk dus te weinig voedingswaarde?
Op stal is wel luzerne verkrijgbaar, maar ook een grasmix.
Misschien wel een idee om dit te gaan bijvoeren dus... welke raad u dan aan?

VoerVergelijk.nl
02-01-2012 19:44
Luzerne bevat veel meer voedingsstoffen dan Gras-mix, dus Luzerne zou in dit geval beter zijn. Bekijk het verschil tussen Hartog Gras-mix en Hartog Lucerne-mix: http://www.voervergelijk.nl/vergelijken/181/gras-mix/182/lucerne-mix/

Smits
26-11-2012 12:06
vorig jaar ben ik lucerne bij gaan voeren met succes! dit jaar ben ik na het weide seizoen direct begonnen met lucerne en mijn paard blijft nu verbazingwekkend goed op conditie! ik ben erg tevreden!
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam