Bezoekersvraag

Kennisbank

Schimmel in te droog kuilgras?


Door bezoeker paauwe op 28-12-2011

Ik heb van de zomer kleine pakjes laten wikkelen. Daar zit nu allemaal schimmel in. Degene die ze gewikkeld heeft zegt dat het gras net te droog is geweest. Kan dit?
Antwoord:

Schimmel in kleine pakjes kuilgras kan diverse oorzaken hebben. Kuilgras is nat gras dat door fermentatie wordt geconserveerd. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën voedingsstoffen afbreken zonder zuurstof(anaeroob). Om een anaeroob milieu te creëren wordt het het gras ingepakt in plastic. Indien er toch zuurstof bij het product komt dan kan het gaan schimmelen. Bijvoorbeeld doordat het niet goed ingepakt is of als er gaatjes in het plastic zitten.

Als het gras op het land gedroogd wordt dan kan het vrijwel nooit te droog zijn om het nog als kuilgras te verpakken. Toch is het mogelijk dat het fermentatieproces van het kuilgras niet goed op gang is gekomen. Waarna het product in de verpakking toch is gaan broeien en vervolgens schimmelen. Het ligt echter meer voor de hand dat het plastic niet zuurstofdicht is geweest door bijvoorbeeld onvoldoende wikkelen van de balen.

Je kunt stellen dat de productie van het kuilgras mislukt is. Dit is erg zonde, vooral omdat verschimmeld product niet meer aan paarden gevoerd kan worden. Schimmel in kuilgras kan een gevaar opleveren voor hun gezondheid.

Lees meer:
Alles over ruwvoer  
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam