Bezoekersvraag

Kennisbank

Mijn paard gaat verhuizen, wat moet ik voeren?


Door bezoeker taeye op 19-12-2011

Ik heb een paard waar ik alleen recreatief mee rijdt, nu staat hij bij een boer volpension ,dus hij wordt gevoerd, maar binnenkort ga ik hem verhuizen naar een andere stal en dan moet ik het voer zelf kopen. Ze raden me aan korrels conditievoer voor hem. Hij weegt ongeveer 600/700 kg. Hoeveel voer mag hij per dag, verdeeld over twee porties? Daarnaast krijgt hij ook hooi te eten. En hoeveel per maand ben ik kwijt aan voer en wat is de beste en toch niet de duurste voeding? En zijn korrels alleen genoeg of moet hij ook slobber erbij krijgen?
Antwoord:

Als een paard gaat verhuizen naar een andere stal kan dit veel stress met zich meebrengen. Hij krijgt een andere omgeving en waarschijnlijk ook andere paarden om zich heen en misschien ook wel een wijziging in de hoeveelheid beweging door middel van een paddock, stapmolen of weidegang. Een paard heeft even de tijd nodig om hieraan te wennen. Tijdens deze verandering van leefomgeving is het voor het paard het beste om het rantsoen zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Vraag aan je huidige pensionstalhouder welk voer hij precies kreeg en tevens de hoeveelheid. Als je paard het hier goed op doet, waarom zou je dan veranderen?

Een richtlijn voor de hoeveelheid hooi die een paard nodig heeft is 1 - 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Voor jouw paard is dit 6 - 10,5 kg hooi per dag. De hoeveelheid is afhankelijk van of hij nog weidegang krijgt of bijvoorbeeld op stro staat, waardoor hij op een andere manier nog vezels binnen krijgt.

Het advies voor de hoeveelheid krachtvoer is om de hoeveelheid aan te houden die je paard op zijn oude stal ook kreeg, mits hij momenteel in goede conditie is. Maar een richtlijn voor een recreatiepaard zou 1 - 2 kg onderhoud/conditiebrokken per dag zijn. Dit kun je verdelen in twee porteis van 0,5 - 1 kg.

De prijs voor een zak onderhoudsbrok varieert tussen de € 8,- en € 10,- per zak van 25 kg. Dit is € 0,32 - € 0,40 per kg. Dus als je 2 kg per dag voert dan ben je maximaal € 24,80 per maand kwijt aan het krachtvoer. Lees meer over kosten van paardenvoer

Brokken zijn tegenwoordig volledige krachtvoeders waardoor een aanvulling met bijv. slobber niet nodig is. Slobber wordt meestal gegeven als extra'tje of na een zware training voor snel herstel. 

Lees meer:
Basistips voor goed voeren

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam