Bezoekersvraag

Kennisbank

Senioren bijvoeren in de winter?


Door bezoeker Lennips op 18-12-2011

Mijn KWPN'er en C pony zijn beide 20 jaar en met pensioen. Ze staan 24/7 in de wei met vrije beschikking tot ieders hun eigen stal. Ook hebben ze onbeperkt toegang tot hooi wat ze nauwelijks eten. Op de wei staat nog wel voldoende gras. Hoeveel en wat kan ik het beste bij voeren? Een basisbrok of wat luzerne of een soort muesli of een combinatie van? Ze zijn beide nog steeds in erg goede conditie en gezondheid. Maar wil zeker weten dat ze niks te kort komen voor de winter.
Antwoord:

Het grootste gedeelte van de behoefte zal gedekt worden door gras en hooi. Echter zou in de winter een tekort kunnen ontstaan aan vitaminen en mineralen. Het gras bevat in de winter namelijk weinig voedingsstoffen en ook het hooi geeft soms een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen.

Houd de conditie van de paarden goed in de gaten door middel van een conditiescore. Als de paarden goed op conditie zijn dan zou je het rantsoen kunnen aanvullen met een kleine beetje krachtvoer, mineralenvoer of vitaminenkoek om de in de behoefte van vitaminen en mineralen te voorzien. Mocht je krachtvoer willen geven dan is een onderhoudsbrok of basismuesli voldoende.  

Als de paarden minder goed op conditie zijn dan zou een aanvulling van luzerne in het rantsoen wenselijk zijn. Luzerne zorgt ervoor dat het ruwvoerrantsoen wordt opgewaardeerd en de paarden iets meer 'body' krijgen. Ook bevat luzerne veel essentiële aminozuren, vitaminen en mineralen. De aanbevolen hoeveelheid voor luzerne als aanvulling op het rantsoen is 1,5 - 3 kg. Dit zijn ca. 1 of 2 emmers. Hiernaast kan gewoon onbeperkt hooi gevoerd worden. Let op: indien grotere hoeveelheden luzerne worden gevoerd dan moet het scheve calcium/fosforgehalte worden gecompenseerd door middel van extra fosforrijke producten, zoals granen.

Lees meer:
Voeding voor senioren
Verschil tussen brok en muesli

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam