Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveelheid luzerne


Door bezoeker van Weert op 14-12-2011

Ik ben hobbyfokker van dressuurpaarden en heb op dit moment 15 paarden jong en oud. Van het voorjaar verwacht ik 3 veulens uit 1 merrie A.Bertje uit O.Bertje. Onlangs heb ik 2000kg Luzerne uit Frankrijk laten komen in pakken van 400kg waarin ook grasbrok vermengd zit. Mijn vraag is hoeveel luzerne kan ik maximaal naast kuilgras en draversbrok aan zowel jonge als oudere paarden voeren zonder problemen te krijgen met de groei of gezondheid van een van mijn veulens of paarden.
Antwoord:

Luzerne is een vlinderbloemige plant die rijk is aan eiwit en essentiële aminozuren. Daarom is luzerne zeer geschikt voor jonge paarden ter ondersteuning van de groei en ontwikkeling.

Daarnaast is luzerne zeer rijk aan calcium, maar bevat weinig fosfor, waardoor het een zeer scheve calcium/fosforverhouding heeft, ca. 5:1, terwijl dit 1,5:1  bij jonge paarden en 2:1 bij volwassen paarden zou moeten zijn.

Een hoeveelheid van 1,5 - 3 kg luzerne (ca. 1 - 2 emmers) als aanvulling op het rantsoen is een richtlijn naast kuilgras en brok.

Let op bij grotere hoeveelheden, met name aan jonge paarden, dient de scheve calcium/fosforverhouding gecompenseerd te worden. Dit kan door middel van zemelen of granen. Deze voedermiddelen zijn namelijk zeer rijk aan fosfor.

Tevens schijnt een hoog calciumgehalte voor jonge paarden een negatief effect te kunnen hebben, dus geef jonge paarden nooit meer dan 1/3 van het ruwvoerrantsoen aan luzerne.

Lees meer:
Luzerne producten
Voeren van jonge paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam