Bezoekersvraag

Kennisbank

Veulen met dikke buik


Door bezoeker Doppen op 11-12-2011

Ik heb een 8 maand oud veulen( paard). Dit veulen is vrij klein en erg fijntjes gebouwd. Ze staat dag en nacht samen met meerdere pony's in een weide met veel gras. Ik voer haar enkele malen per week, per keer 1 kilo krachtvoer. Ze is regelmatig ontwormd. Echter heeft ze een behoorlijk dikke buik gekregen. Moet ik stoppen met het krachtvoer gezien deze dikke buik. en met het oog op overbelasting gewrichten? Overigens alle pony's in deze weide hebben een dikke buik.
Antwoord:

Een teveel aan koolhydraten in het rantsoen en een overmatig gewicht kan schadelijk zijn voor een goeiend veulen. Gevolgen zouden kunnen zijn dat het veulen te snel groeit, waardoor gewrichten niet de tijd krijgen om zich goed te ontwikkelen en problemen zoals Osteochondrose zouden kunnen ontstaan.

Als alle pony's een te dikke buik hebben dan is het grasaanbod waarschijnlijk te groot. Alle pony's zouden minder beschikking over de hoeveelheid gras moeten krijgen. Een oplossing zou zijn om het gras te maaien, het weiland kleiner te maken of geen 24 uur toegang tot de weide geven.

Wat betreft koolhydraten en energie zal het veulen geen krachtvoer meer nodig hebben, maar in deze tijd van het jaar bevat het gras weinig vitaminen en mineralen, waardoor tekorten zouden kunnen ontstaan die door middel van krachtvoer aangevuld moeten worden.

Als je geen krachtvoer meer wilt geven zul je extra vitaminen en mineralen moeten aanvullen op een andere manier. Hiervoor zou je kunnen kiezen voor een mineralenvoer of een compleet supplement.

Houd je veulen goed in de gaten en controleer zijn gewicht regelmatig door middel van een conditiescore. Overgewicht kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Lees meer:
Voeding voor veulens
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam