Bezoekersvraag

Kennisbank

Voer voor minipaardje?


Door bezoeker Belet op 27-11-2011

Mijn 7 jarige minipaardje van 89 cm staat in een uitloopstal met weiland; is een hengst. Aan arbeid levert hij 2 uur p/w aan leren voor de kar te lopen en 1 uur per week leren longeren en vrij springen. Wat moet mijn minipaard krijgen aan voer per dag? En wat voor voer zou hij moeten krijgen?
Antwoord:

Er is een verschil tussen het voeren van een Shetlander en een mini paardje, terwijl ze vrijwel dezelfde stokmaat hebben. Shetlanders zijn van het sobere ras en hebben daarom heel weinig voedingsstoffen nodig om op conditie te blijven en krijgen gemakkelijk een overmatige conditie. Lees meer over voer voor Shetlanders.

Mini paardjes daarentegen zijn zeer ranke beestjes die eigenlijk net als een normaal paard gevoerd zouden kunnen worden, maar dan uiteraard alles in veel kleinere hoeveelheden.

Ruwvoer van goede kwaliteit is de basis van het rantsoen. Geef vrijwel onbeperkt ruwvoer, maar minimaal 1,5 -  2 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Mini paardjes kunnen snel last krijgen van dikke buiken. Dit zou voorkomen kunnen worden door een deel van het hooi te vervangen door luzerne. Luzerne is een hoogwaardiger ruwvoer en verlaagt de kans op dikke buiken. Let wel op bij grotere hoeveelheden luzerne moet de calcium/fosfor verhouding herstelt worden door het bijvoeren van extra fosfor, in de vorm van granen of zemelen.

Voor zover bij ons bekend bestaat er geen speciaal voer voor minipaardjes en zou gekozen kunnen worden voor bijv. een normale onderhouds/basisbrok, afhankelijk van de intensiteit van de arbeid. Bij lichte arbeid is een indicatie voor de hoeveelheid ca. 250 - 500 gram per dag. Stem dit af op de conditie en het energielevel van het mini paardje. 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)kiara
25-05-2016 15:58
ik moet het hebben voor een miniatuurpaardje geen shetlander?
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam