Bezoekersvraag

Kennisbank

Supplement tegen diarree?


Door bezoeker Devito op 20-11-2011

Graag wil ik voedingsadvies voor mijn 24-jarige russisch volbloed ruin. Door zijn wintervacht heen kan je zijn ribben duidelijk zien, maar hij heeft ook een bolle hangbuik. De één zegt dat hij te dik is en de ander dat hij te mager is. Ze zijn 3 weken geleden van wei naar stal gegaan, door het natte land was de overgang wat abrupt. Hij kreeg toen wel zachte mest, maar sinds een week spuit hij ook waterachtige diarree erbij. Hij krijgt nu onbeperkt ruwvoer(kuilgras), twee handjes Pavo basis brok in zijn speelbal en een kwart schep Pavo Nature's Best Muesli met een artrose supplement (20 ml flexijoint). Volgens de osteo/fysio moet ik hem bij gaan voeren en zij adviseerde spelt en juist niet iets met veel suiker erin. Maar op internet vind ik vele voors en tegens. En wat zou hij dan nog als supplement moeten krijgen? Ik zie door de bomen het bos niet meer en hoop dat u mij kunt adviseren.
Antwoord:

De plotselinge overgang van weide naar stal en daarmee een rigoreuze wijziging in de samenstelling van het rantsoen, kan een verstoring in het maagdarmkanaal veroorzaken waardoor diarree kan ontstaan.

Om de darmflora weer stabiel te krijgen kunnen een aantal maatregelen getroffen worden. Geef bij voorkeur hooi van constante kwaliteit. Kuilgras kan zeer wisselend zijn, wat voor extra verstoringen kan zorgen. Als de mest weer een tijdje normaal is, kan weer rustig overgeschakeld worden op kuilgras. Stro kan ook helpen om wat extra structuur te geven. Pas echter wel op dat hij hiervan niet teveel eet in verband met verstoppingsgevaar.

Geef een vezelrijk voedermiddel bij, zoals bijvoorbeeld luzerne. Maar ook spelt is zeer rijk aan vezels, waardoor dit een positieve werking zou kunnen hebben op de darmflora.

Daarnaast kan een probiotica supplement ervoor zorgen dat de verstoorde darmflora snel weer herstelt. Een probiotica is een voedingsmiddel met levende micro-organismen die de darmflora verbeteren. Voorbeelden van probiotica producten voor mensen zijn Yakult en Danone Activia.

Lees meer:
Maatregelen bij diarree
Column: Winterblues
Supplementen voor verstoorde darmflora

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (3)ellen ophof
05-12-2011 12:15
voor een 24 jarige vind ik twee handjes basisbrok en een kwart schep muesli( dat is maar een 200 gram ) wel erg weinig.
denk ook niet dat hij daardoor aan zijn benodigde hoeveelheid vitemines en mineralen toe komt...zeker als hij dunne ontlasting heeft kan er te weinig uit het voer worden opgenomen aan vitamines.
een heel goed supplement voor oudere paarden is veteranensupplement van NAF,dit bevat vitemines en mineralen,maar ook gist voor een betere darmwerking,misschien dat dat een goede aanvulling is?

astrid
05-12-2011 17:41
Mijn ruin heeft ook graag last van dunne ontlasting. Hij reageert heel goed op Haylage Balancer, ook van VAF

Devito
25-12-2011 12:16
Bedankt voor jullie opmerkingen, ik ga beide opzoeken en overwegen. Mijn vraag was van half november, dus inmiddels krijgt al een paar weken, 2 x daags een hele schep (helft muesli/helft spelt). Ontlasting zijn inmiddels weer ballen, maar heeft soms nog wel een natte kont (verschilt per dag). Nu zoek ik nog iets waar hij dikker van wordt, zonder veel suikers erin. Hebben jullie hier ook nog tips voor? De een zegt bietenpulp, de ander mais(meel)?
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam