Bezoekersvraag

Kennisbank

Minder energierijk met voldoende mineralen?


Door bezoeker Hol op 05-11-2011

Ik heb sinds kort een klein Nederlands Trekpaard, stokmaat 1.55 m, 6 jaar en de laatste tijd enorm fit...Hij krijgt 2x daags een halve voerschep Pavo Liga, een handje Daily plus van Pavo en volop stro en dagelijks weidegang (6uur) redelijke volle wei en een plakje hooi. Voer ik hem teveel of wat zou ik kunnen veranderen dat hij wat minder energierijk is en toch zijn vitaminen en mineralen krijgt? Tevens heb ik een shetlandmerrie van 4jaar die drachtig is. Zij krijgt hetzelfde menu, alleen veel minder!
Antwoord:

De Pavo Liga is een brok speciaal voor sobere paarden en bevat daarom weinig energie en eiwit. Deze brok is zeer geschikt voor trekpaarden en shetlanders. De Daily Plus en overige voedermiddelen in het rantsoen bevatten tevens weinig energie. Daarom is het niet eenvoudig om de hoeveelheid energie in het rantsoen te verlagen.

Wellicht heeft de overmaat aan energie te maken met het seizoen en de weersomstandigheden en is deze heetheid slechts tijdelijk. Geef het nog even de tijd en probeer het paard zoveel mogelijk beweging te geven, zodat hij zijn energie kan verbruiken. Een redelijk volle weide kan ook vrij veel energie bevatten, hoewel deze voedingswaarde richting de winter steeds meer afneemt. Het stro en de kleine hoeveelheid hooi vrijwel onmogelijk de oorzaak zijn van de heetheid.

Mocht dit niet baten dan is het een mogelijkheid om minder energie te geven door de Pavo Liga te vervangen door een vitaminekoek of vitamine/mineraalvoer. Vitaminenkoeken en mineralenvoeders bevatten alle vitaminen en mineralen die een paard nodig heeft, maar hiermee geef je minder energie dan met Pavo Liga, omdat je hier minder van hoeft te voeren.

Lees meer:
Paarden met teveel energie

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam