Bezoekersvraag

Kennisbank

Spieren opbouwen ondersteunen met merriebrok?


Door bezoeker stenekes op 29-10-2011

Ik heb een 4 jarige merrie van 1.65 die net 2 maanden onder het zadel is. Ze is heel slank, door het rijden zou ze spieren moeten opbouwen, kan ik haar daarmee helpen door merriebrok te voeren?
Antwoord:

Eiwitten in de voeding zijn de bouwstenen voor spieren en de rest van het lichaam. Jonge/groeiende paarden hebben behoefte aan voldoende eiwit van goede kwaliteit. Dit betekent dat het eiwit voldoende essentiële aminozuren dient te bevatten, zoals bijv. Lysine en Methionine.  Lees meer over een onderzoek naar de rol van eiwit bij spieropbouw.

Merriebrok heeft over het algemeen een hoog eiwitgehalte en zou daarom een aanvulling kunnen zijn op het rantsoen van een jong paard. Er bestaan ook diverse combinatievoeders die speciaal gemaakt zijn voor merrie's en jonge paarden, bijvoorbeeld 
merrie/jonge paarden muesli en speciale muesli's voor jonge paarden.

Merriebrok bevat meestal ook extra zink, koper en mangaan. De behoefte aan deze mineralen wordt iets minder bij een vierjarige, omdat de belangrijkste periode voor de botontwikkeling dan al is geweest. Ook is het belangrijk om de calcium/fosfor verhouding in de gaten te houden.

Het is ook mogelijk om luzerne aan het rantsoen toe te voegen. Luzerne heeft een natuurlijk hoog eiwitgehalte, wat de spierontwikkeling ondersteunt. Daarnaast zijn er ook speciale supplementen ter ondersteuning van spieropbouw verkrijgbaar.

Lees meer:
Behoefte energie/eiwit voor jonge paarden
Voeding voor jonge/groeiende paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam