Bezoekersvraag

Kennisbank

Is luzerne voeren gevaarlijk?


Door bezoeker van den Akker op 17-05-2010

Op verschillende plaatsen heb ik gelezen dat luzerne gevaarlijk zou zijn, doordat er Klein Kruiskruid in luzerne is aangetroffen. Ik voer mijn paarden elke dag luzerne door het voer heen, zodat ze langer bezig zijn. Ook mijn muesli bevat luzerne. Is het gevaarlijk om luzerne te geven en kan ik hier misschien beter mee stoppen?
Antwoord:

Op 8 april 2010 heeft de Voedsel en Warenautoriteit(VWA) een artikel gepubliceerd dat er Klein Kruiskruid in luzerne is gevonden. Dit nieuws is door een aantal nieuwsbronnen gekopieerd en verschijnt nog steeds via websites, kranten en bladen.

Bij veel paardenhouders ontstaat de opvatting dat luzerne gevaarlijk zou zijn, maar dit is niet het geval. De giftige stoffen in Klein Kruiskruid zijn gevaarlijk en deze zijn door het VWA gevonden in oude monsters luzerne (2006/2007). Het gehalte aan giftige stoffen in de monsters ligt veel lager dan de geschatte toxische dosis voor paarden, dus zelfs van deze hoogpositieve monsters zouden paarden niet zomaar ziek worden.

Om te voorkomen dat er vaker Klein Kruiskruid in luzerne wordt aangetroffen heeft de Vereniging Nederlandse Groenvoederdrogerijen(VNG) toegezegd extra controle door te voeren op de aanwezigheid van Klein Kruiskruid in luzernepercelen. Klein kruiskruid kan echter overal groeien en daarom moeten paardenhouders opletten dat dit giftige kruid ook niet in het hooi of kuilgras terecht komt.

Het voeren van luzerne of muesli’s met luzerne is niet gevaarlijk en zelfs erg gezond. Het is vezelrijk, dus zorgt ervoor dat paarden beter kauwen, meer speeksel produceren en daarom een gezonde spijsvertering hebben. 

Lees meer:
Gevolgen Klein Kruiskruid in luzerne
Meer kauwen/meer speekselproductie
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam